Crijevna viroza
64

Stomačnim virusom u Sarajevu najviše zahvaćena djeca

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kasno proljeće i rana jesen periodi su u godini kada se najčešće javljaju crijevne viroze. Upravo proteklih dana u Sarajevu se pojavio stomačni virus kojim su zahvaćeni i odrasli, ali ponajviše djeca kao najosjetljivija kategorija.

Pedijatrica Amra Junuzović-Kaljić u razgovoru za Klix.ba pojasnila je koji su to simptomi stomačnog virusa, koliko traje i na šta treba obratiti pažnju. Kaže nam da razloga za strah od epidemije nema.

"Istina je da su u Sarajevu aktuelne crijevne viroze. Simptomi dolaze od probavnog trakta, a to su povraćanje, proliv, loša stolica... Naravno, što je dijete mlađe i kliničke slike su teže, odnosno brže nastupa gubitak tečnosti, što je osnovni problem u ovoj situaciji. Ovi virusi su veoma kontagiozni, pa nerijetko imamo situaciju da bolesni roditelji dovode bolesnu djecu", kaže Junuzović-Kaljić.

Važno je, dodaje pedijatrica, uvijek početi rehidracijom, odnosno davati djetetu dovoljno tečnosti, što više čaja.

"U situaciji gdje nastupa gubitak aktivnosti, gdje se pojavljuje neraspoloženje, to su znakovi dehidracije, tome doprinosi i temperatura koja izvlači vodu iz organizma. U svemu je najvažnije na vrijeme pristupiti nadoknadi gubitka tečnosti. Ukoliko potraju bolovi u stomaku, loše stolice ili slično, to se onda rješava adekvatnom terapijom, crijevnim antisepticima uz adekvatnu ishranu koja je prilagođena ovakvoj problematici", savjetuje Junuzović-Kaljić.

Pedijatrica ističe da je vrlo važno obratiti pažnju i na higijenu.

"Higijenski standardi su veoma važni, u smislu odlaganja pelena, češćeg pranja ruku i slično, jer su ti virusi kontagiozni, zahvataju cijele porodice, i odrasle i djecu. Traje otprilike od tri do pet dana, mada ima situacija u kojima je proliv prolongiran nekoliko dana, gdje se treba i djelovati na taj način. U ovom smislu, nisu ovo epidemijska dešavanja, to je jednostavno povećana učestalost crijevnih viroza", naglašava Junuzović-Kaljić.