Nakon donesenih odluka
183

Stoltenberg pozvao Bećirovića da dođe na sastanak u sjedište NATO-a

N. V.
Foto: X/@NATOBiH
Foto: X/@NATOBiH
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića na sastanak u sjedište NATO-a u Briselu. 

Ovo je već treći susret predsjedavajućeg Bećirovića sa generalnim sekretarom NATO-a u posljednjih nešto više od godinu dana. Sastanak će biti organiziran u narednih desetak dana.

Do sastanka dolazi nakon zaoštravanja političke situacije u BiH, koja je posljedica odluke visokog predstavnika Christana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

Lideri u BiH poručuju da su već imali skoro spremne izmjene Izbornog zakona BiH, no Schmidt je u decembru najavio nametanje ukoliko se domaći političari ne dogovore ubrzo, a od tada su prošla više od tri mjeseca.

Zbog njegovih izmjena Izbornog zakona BiH, NSRS je usvojila svoj Nacrt izbornog zakona, koji planiraju primjenjivati na narednim lokalnim izborima za sve osim za Predstavnički dom PS BiH i Predsjedništvo BiH. Osim toga, usvojeni su i Zaključci, kojima se poziva na povlačenje Schmidtovog zakona, a ukoliko se to ne uradi najavljene su brojne blokade, uključujući i povlačenje iz državnih institucija, iz koalicionog sporazuma, kao i iz ranijih sporazuma prema kojima su institucije formirane na državnom nivou.