BiH
55

Stoltenberg najavio vojnu vježbu na jesen: Pomogli smo vam da završite rat, a vi sada pomažete nama

Piše: I. P.
Jens Stoltenberg (Foto: Klix.ba)
Jens Stoltenberg (Foto: Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u okviru svoje posjete Sarajevu održao svečani govor u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pri kojem je izrazio napredak naše zemlje i nastavak podrške NATO-a.

"Vi ste živi primjer koliko ste napredovali u odnosu na tamne dane rata. Svi možete biti ponosni i mi smo ponosni što vas podržavamo. Vi ćete dodatno modernizirati i reorganizirati vojsku BiH. To će ojačati Oružane snage BiH - to je dobro za BiH, za mir i stabilnost u regionu, a dobro je i za Evropu i NATO", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je za jesen 2017. godine najavio civilno-vojnu vježbu na tlu Bosne i Hercegovine.

"Pomogli smo vam da završite rat, a vi sada pomažete nama. BiH značajno doprinosi međunarodnoj sigurnosti i zahvalni smo vam zbog toga. Prisutni ste u Afganistanu gdje je služilo 500 vaših vojnika i možete biti ponosni na svoj dio borbe protiv međunarodnog terorizma", kazao je Generalni sekretar NATO-a.

On je istakao važnost podrške BiH vladi Iraka kroz donaciju municije, što je znak borbe Bosne i Hercegovine protiv Islamske države.

"Ovo je nešto što ste sami stvorili, učinili ste da promjena bude moguća, a u tome vas je NATO podržavao. Mi ćemo nastaviti pružati podršku BiH i vaša nastojanja ka euroatlantskim integracijama", zaključio je Stoltenberg.