Naglasio važnost reformi
81

Stoltenberg izrazio duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je danas duboku zabrinutost secesionističkom politikom u BiH koju je nazvao nesmotrenom i opasnom jer podriva teško postignuti napredak i otežava reforme koje bi koristile građanima.

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem u sjedištu NATO-a u Briselu, Stoltenberg je poručio da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

Dodao je da je BiH dugogodišnji partner NATO-a koji snažno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i operaciju Althea radi osiguranja sigurnog okruženja, te je pohvalio BiH za nedavno ostvareni napredak na putu ka članstvu u EU.

Stoltenberg je istakao da NATO podržava reformu odbrane BiH i cijeni doprinos koji BiH daje zajedničkoj sigurnosti.

"Alijansa pozdravlja napore BiH da poboljša stanje oružanih snaga kako bi još bliže sarađivale s NATO-om, uključujući certificiranje bataljona lake pješadije OSBiH po NATO standardima", rekao je Stoltenberg. 

Naglasio je da NATO ostaje čvrsto posvećen Bosni i Hercegovini s kojom želi nastaviti politički dijalog radi jačanja saradnje u cilju zajedničke sigurnosti.