Uoči sastanka
3

Stoltenberg: BiH daje vrijedan doprinos operacijama NATO-a, podržavamo njene integracije

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je uoči današnje rasprave o Zapadnom Balkanu, u okviru sastanka ministara vanjskih poslova, da su sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana najvažniji za NATO.

"Imamo čvrste veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljam proceduru koja se provodi u Skoplju u vezi s implementacijom dogovora o imenu i radujem se što ćemo dočekati 30. članicu NATO-a kada se završe procedure", rekao je Stoltenberg.

Napomenuo je da je Bosna i Hercegovina vrijedan doprinos operacijama NATO-a i da u potpunosti podržavaju njen put ka euroatlantskim integracijama.

"Srbija ostaje cijenjen partner. NATO također u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine, olakšanog od EU. Ovo je od ključnog značaja za mir i sigurnost u regionu", kazao je Stoltenberg.

Sastanku se na poziv generalnog sekretara NATO-a pridružila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini koja je pozdravila dobru saradnju s NATO-om.

"Kada je riječ o Bosni i Hercegovini želimo zadržati fokus na reformama, posebno ekonomskim. Izuzetno je važno da se reformski procesi zadrže na vrhu liste prioriteta u toj zemlji nakon održavanja izbora u Bosni i Herecgovini", kazala je Mogherini.