Nakon osude javnosti
59

Stolac: Uklonjen mural na kojem su oslikane granice fašističke NDH

N. V.
Foto: Stolac.city
Foto: Stolac.city
Fašistički mural koji je prethodne sedmice iscrtan na zidu u Humskoj ulici u Stocu izbrisan je tokom noći, prenose lokalni portali.
Mural je iscrtan u petak u čast Građanskog nogometnog kluba "Dinamo" iz Zagreba, odmah pored murala splitskog Hajduka, međutim ono što je oslikano izazvalo je oštre reakcije cijele javnosti u Bosni i Hercegovini.

Na muralu Dinama su oslikane zamišljene granice fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske, što je tokom prethodne noći i uklojeno.

Prvi su povodom murala reagovali iz stolačke organizacije SDA smatrajući taj čin sramotnim zbog spornih simbola iz vremena NDH. Istaknuli su da na ulicama Stoca nema mjesta promovisanju fašističkih ideologija odgovornih za patnje i stradanja miliona ljudi na ovim prostorima.

Također su mnogi istaknuli da je uloga umjetnosti promicanje pozitivnih ideja, a ne fašističkih ideologija koje bi odavno trebale biti mrtve.

Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović je ranije zatražio od načelnika Stoca Stjepana Boškovića, no on se nije oglašavao i nije poznato ko je mural prekrečio.