Potpredsjednik FBiH
156

Stojanović o američkoj crnoj listi: Boriti se protiv "legitimnih" je patriotizam

T. K.
Igor Stojanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Igor Stojanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović komentarisao je na svom Facebook profilu crnu listu na koje je Ministarstvo finansija i trezora Sjedinjenih Američkih Država stavilo nekoliko državljana BiH.

Na crnoj listi su završili Osman Mehmedagić, Dragan Stanković, ali i narkobos Edin Gačanin.

Stojanović je poručio da je to kontinuirana praksa u BiH.

"Američka crna lista nam je pokazala nešto što je kontinuirana pojava u politici. Rad na štetu bh. naroda i građana. Zloupotreba državnih institucija u svrhu uskostranačkih interesa. Secesija. Kriminal", naveo je Stojanović.

Istakao je da je najgore što smo se na to navikli. Naglasio je da to postaje normalno.

"Posebnu pažnju bi obratio na dio teksta iz State Department-a koji kaže da ističu da etnonacionalističke političke stranke nastavljaju da potkopavaju demokratske institucije u Bosni i Hercegovini, da se bave koruptivnim ponašanjem i krše Dejtonski mirovni sporazum kako bi podrivali državu BiH radi uske lične i političke koristi", poručio je.

Dodao je da patriotizam boriti se portiv "legitimnih".

"Boriti se protiv "legitimnih" je patriotizam. Njih država i red ne zanimaju", zaključio je.

Uvođenje američkih sankcija bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću i objavljeni razlozi za sankcije alarm su domaće pravosuđe.

Podsjećamo, u obrazloženju uvedenih sankcija Mehmedagiću između ostalog se navodi da je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Odmah nakon informacije o uvođenju sankcija bivšem direkotru OSA-e, oglasili su se i Mehmedagić, ali i SDA koja je direktno prozvana. Negirali su krivicu i od Amerikanaca zatražili da objave dokaze za detalje koje navode.

OHR je podržao sve domaće i međunarodne napore u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i jačanju vladavine prava.

Također su istakli kako je vladavina prava u svim segmentima društva ključna za razvoj i izgradnju prosperitetne budućnosti.