BiH
0

Stogodišnjak Mehmed Feriz najstariji klijent Intesa Sanpaolo Banke BiH

Piše: T. S.
Jedan od najstarijih stanovnika u BiH Mehmed Feriz, koji je u februaru ove godine napunio 100 godina, dugogodišnji je klijent Intesa Sanpaolo Banke BiH. Dedo Mehmed, iako stogodišnjak, čiji životni put nije bio nimalo lak, još uvijek je dobrog zdravlja i svakog 20-og u mjesecu dolazi u poslovnicu Ilidža da bi uzeo svoju skromnu invalidninu.

Šef poslovnice Ilidža Mustafa Hatić saznao je da je Mehmed 15. februara. godine napunio 100 godina i tim povodom Banka je odlučila da prigodnim poklonom obraduje svog najstarijeg klijenta.

Dedo Mehmed živi sam u Hrasnici,u kući koju su njegovi sinovi napravili davno prije posljednjeg rata u BiH. Mnogo godina prije dolaska u Hrasnicu, dedo Mehmed je imao svoj vlastiti mlin u selu blizu Rogatice. Nažalost zbog rata dedo Mehmed je morao da napusti svoje imanje i 1993. godine opasnim putem stigne na područje Sarajeva.

Supruga mu je umrla, jedan sin poginuo u ratu, a drugi živi na Grbavici, tako da Mehmed uglavnom dane provodi sam i obavlja najnužnije kućanske poslove. S obzirom da u kući provodi i najviše vremena Banka je odlučila da nabavi novi štednjak, i uredi prizemlje kuće u kojoj boravi.

Stogodišnjak je predstavnike Banke, koji su došli da ga posjete, dočekao na nogama i vrlo raspoložen za razgovor. Kaže da je vrlo obradovan pažnjom Banke, a posebno novim štednjakom na drva.

Komšija Himzo koji obilazi dedu Mehmeda, donosi ručak, pomogne oko drva i redovno autom prevozi stogodišnjaka na Ilidžu, kaže da on uvijek insistira da sam sve obavi na šalteru u banci. Zaposlenici poslovnice Ilidža uvijek rado usluže svog najstarijeg klijenta i porazgovaraju s njim. Intesa Sanpaolo Banka BiH je sigurno jedina banka u BiH čije usluge koristi i redovno posjećuje poslovnicu stogodišnjak dobrog zdravlja.