BiH
0

Dragoljub Galić zdrav u 104. godini i sa elektrostimulatorom srca

FENA
Najstariji pacijent Kliničkog centra Banja Luka Dragoljub Galić, iz sela Goleši kod Banje Luke, prošao je još jednu redovu kontrolu u toj zdravstvenoj ustanovi i sa 104 godine njegove zdravstveno stanje je više nego zadovoljavajuće.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

Dragoljub se javio u Klinički centar jučer, na redovnu kontrolu, nakon ugradnje pejsmejkera koja je obavljena u januaru 2012. godine.

Ovaj, jedan od najstarijih stanovnika BiH, rođen 12. oktobra 1909. godine i treći je slučaj u svijetu kojem je implantiran trajni elektrostimulator srca u tim godinama.

On je lani primljen u Klinički centar zbog ekstremne bradikardije sa srčanom frekvencijom oko 25 otkucaja u minuti, te mu je nakon preoperativne obrade implantiran pejsmejker.

Operaciju koja je protekla bez komplikacija izveo je tim mr. sc. med. dr. Borisa Goronje u januaru 2012. godine.

Vidno raspoležen, u pratnji unuka Veselka Galića, veselo je pozdravljao medicinsko osoblje i pacijente koji su se u tom trenutku prolazili pored njega.

"Nakon redovne kontrole, kojom je utvrđeno da je stanje pacijenta više nego zadovoljavajuće naš najstariji pacijent popio je kafu s v.d. generalnim direktorom Duškom Račićem i ostalim osobljem iz Kabineta generalnog direktora", potvrđeno je iz Kliničkog centra Banja Luka.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Galić podsjetio se svoje mladosti, Prvog i Drugog svjetskog rata i silnih stradanja naroda s ovih prostora. Sjeća se Banja Luke i njenih starih ulica koje nisu bile asfaltirane, ljudi koji su teže živjeli nego danas, a bili solidarniji jedni prema drugima.

Najbolnije mu je u životu što je nadživio svoje petoro djece od ukupno sedmoro, ali su tu unčad i praunučad koja su mu davala snagu da izdrži velike emotivne gubitke.

Galić živi u selu Goleši, a nakon operacije, normalno i bez teškoća obavlja sve poslove oko kuće.

Nema posebnog savjeta za dugovječnost, osim psihičke snage koju moramo da nosimo svi u sebi da bismo prebrodili sve nedaće koje život nosi sa sobom.

Na kraju 2012. godine u BiH su živjela 193 stogodišnjaka, a na prostoru Republike Srpske bilo je 48 osoba koje su napunile 100 godina.

Žene su dugovječnije, pa je od ukupnog broja stogodišnjaka u BiH bila 131 žena i 62 muškarca.