BiH
0

Stočari na području Tomislavgrada pretrpjeli velike štete

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlasnici stočnih farmi na području opštine Tomislavgrad pretrpjeli su veliku materijalnu štetu zbog snježnog nevremena, potvrđeno je iz Veterinarske stanice koja ima status javnog preduzeća u ovoj opštini.

Direktor Veterinarske stanice Drago Krišto rekao je novinarima da je u prethodne tri sedmice, zbog neprohodnih lokalnih puteva i nemogućnosti prevoza, značajno smanjena proizvodnja mlijeka, a velike količine mlijeka proizvođači su morali davati stoci jer nisu znali šta bi sa količinama koje su namijenjene za otkup.

Krišto je potvrdio da su zbog hladnoće i ekstremno niskih temperatura prijavljena brojna uginuća janjaca i ovaca, a zbog velikih količina snijega urušili su se i krovovi dvije stočne farme u kojima je stradalo oko 50 goveda i oko 20 ovaca.

Prema njegovim riječima, vlasnici stoke i objekata na području opštine Tomislavgrad koji su pretrpjeli veću materijalnu štetu, nadležnoj opštinskoj službi mogu podnijeti zahtjeve za nadoknadu štete, uz koje je potrebno priložiti foto-dokumentaciju kao dokaz da se radi o šteti koju je pričinilo snježno nevrijeme.