{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štete od snijega su već ogromne, a prijeti opasnost i od poplava

F
FENA
19.2.2012. u 17:26
0
11
Štete od snijega su već ogromne, a prijeti opasnost i od poplava
0
Štete od snijega su već ogromne, a prijeti opasnost i od poplava
Foto: Arhiv/SRNA
Prema agroprognozi za narednu sedmicu zalihe vlage u zemljištu će se povećati usljed topljenja snijega. Zbog rasta dnevnih temperatura (od 2 do 7 stepeni, a na jugu BiH od 9 do 14 stepeni) postoji opasnost da dođe do plavljenja zasijanih poljoprivrednih površina.
Ovogodišnji februar, kako navode agrometeorolozi, ostat će zapamćen po neprekidnom nizu ekstremno hladnih i ledenih dana kao i ekstremnim visinama snijega koji su u pojedinim područjima nadmašile historijske rekorde i napravile velike štete u poljoprivredi.

Već sada su evidentne velike materijalne štete nastale urušavanjem staklenika i plastenika, te nestašicom hrane koja prijeti da na farmama izazove uginuća stoke. U Hercegovini je pod srušenim staklenicima i plastenicima uništeno povrće koje je uskoro trebalo biti isporučeno na tržište.

Kad je riječ o poljoprivrednim kulturama jedino je snježni pokrivač pogodovao ozimim usjevima koje je zaštitio od pothlađenosti i smrzavanja.

Poljoprivrednici iz svih krajeva BiH ukazuje na problem neprohodnosti puteva do poljoprivrednih imanja, farmi i stada.Također, problem predstavlja nabavka i doprema hrane do imanja i poljoprivrednih proizvođača, kao i doprema lijekova za stoku, s obzirom na to da je period jagnjenja. Prema informacijama sa terena veliki broj jagnjadi je uginuo zbog visokog snijega i niskih temperatura, kao i nemogućnosti obaveznog davanja lijekova.

I divljač je zbog snježnih nanosa koji dostiži visinu od preko dva metra, ugrožena, pa lovci uz pomoć pripadnika gorskih službi spašavanja pokušavaju dopremiti žito i sijeno do hranilišta za srne, zečeve, ptice.

Sasvim sigurno je da će štete u poljoprivredi biti teško sanirati, a posljedice će se kroz rast cijena ovosezonskog povrća i voća ubrzo na tržištu osjetiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: