BiH
168

Stjepan Mesić: Uređenjem od dva entiteta dovodi se u pitanje vječni opstanak BiH

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić kazao je u svom obraćanju na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji "Dvadeset godina mira - put naprijed" kako Dejtonski sporazum, "čedo SAD-a i međunarodne zajednice", nije Bogom dan i da treba ostati u prošlosti, a da BiH treba suštinske promjene.

"Jedino dostignuće po kojem će Dejtonski sporazum biti zapamćen jeste prekid rata, ali taj sporazum ne sadrži objašnjenje šta dalje i kako živjeti u miru. Zato ga treba mijenjati. Dao je Ustav kojim je u BiH stvorena složena unutrašnja struktura jedinstvena u svijetu i koja onemogućuje BiH da postane funkcionalna država. Dejton nije nedodirljiv i nepromjenljiv i oni koji tvrde da jeste imaju na umu samo svoje interese, a ne interese građana BiH", rekao je Mesić.

Odustajanje od podjele

Istakao je kako se uređenjem od dva entiteta potkopavaju temelji BiH i dovodi u pitanje vječni opstanak države. Kazao je kako nema koraka naprijed i dugoročnog rješenja ako se ne ostvari jačanje centralne države.

"Nema koraka naprijed ako ne dođe do odustajanja od podjela na dva entiteta koji su svjesno priznanje rata, obiluju na ratnim zločinima i etničkom čišćenju. Potrebno je uređenje u kojem će biti više entiteta koji neće biti nacionalno homogeni. Potrebna je izgradnja države kao države građana BiH, a ne tri konstitutivna naroda i ostalih. Dejton je prošlost", kazao je Mesić.

Naglasio je kako je budućnost svih nas Evropska unija i ostvarivanje jedinstva u različitosti, te građenje države na tome.

"Nosimo breme ratova, stereotipa, predrasuda i mržnje koja je bila faktor homogeniziranje entiteta. Treba se suočiti s tom prošlošću i odbaciti je. Ima onih koji i danas igraju na tu kartu vodeći se svojim interesima. Čovjek bez posla, koji je izgubio svoj dom, članove porodice i postao izbjeglica jednako trpi bilo da je Srbin, Bošnjak, Hrvat ili neko drugi. BiH treba odbaciti bilo kakve podjele, jer u suprotnom, u vrijeme jačanja IDIL-a koji s Islamom nema veze, bilo bi kobno kako za BiH tako ia za cijelu Evropu", upozorio je.

Građanska pripadnost da nadjača nacionalnu

Bivši predsjednik Republike Hrvatske rekao je kako iz prošlosti trebamo izvući pouke, a to jedna od njih je da trebamo graditi državu i društvo koja će uključivati a ne zasnivati se na isključenju, odnosno ograđivanju u nacionalne torove.

"BiH treba biti država prema kojoj će svaki građanin osjećati pripadnost, a građanska pripadnost treba nadjačati nacionalnu. BiH mora postati pravna država u kojoj će zakoni vrijediti za sve. BiH mora postati država i društvo u kojoj jedni neće gledati okom na jednu državu, drugi na drugu, a treći van. BiH mora postati Evropska država jer ona to jeste", kazao je.

Dejton nije Bogom dan

Podsjetio je kako Dejtonski sporazum nije bio djelo ovdašnjih političara, kazavši kako su se oni "cjenkali i tražili svoj dio", a da je Dejton "čedo SAD-a i međunarodne zajednice koje ne funkcionira".

"Međunarodna zajednica, pod ovim mislim na EU, nemaju pravo odbaciti odgovornost i reći da ovdašnji političari pronađu rješenje. Dejton nije Bogom dan nepromjenljiv dokument. Nadam se da ćemo uskoro BiH vidjeti kao jedinstvenu zemlju osnovanu u zajedništvu na različitostima, prekidanje snova, koje bih nazvao noćnim morama i odustajanje od ličnih ambicija u korist interesa građana. Ja ostajem optimista", zaključio je Mesić.