Nakon 14 mjeseci
269

Stjepan Mesić se predomislio i primio nagradu Počasni građanin Sarajeva

Klix.ba
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u februaru prošle godine odbio je primiti nagradu Počasni građanin Sarajeva. Ipak, godinu i dva mjeseca poslije, Mesić se predomislio pa je danas u sarajevskoj Vijećnici pruzeo svečano priznanje.

"Meni je drago da sam danas ovdje. Bilo je određenih nesporazuma, sjećate se. Bilo je nesporazuma s Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt s gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita i da će biti zadovoljan da se jednom sretnemo i družimo. Tako sam ja obavijestio vodstvo Sarajeva da možemo obaviti preuzimanje priznanja", rekao je Mesić.

Bivši lider Republike Hrvatske je prošle godine odbio nagradu jer su se gradske vlasti u Sarajevu predomislile, tačnije priznanje Počasnog građanina Sarajeva umjesto Orhanu Pamuku, turskom književniku, u posljednji čas odlučile dodijeliti bivšem hrvatskom predsjedniku.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Prije svega trebalo me obavijestiti da sam uopće predložen za Počasnog građanina, jer ni to nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drugačija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin... Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva", rekao je Mesić prošle godine.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima "oduzele" nagradu svjetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti.

Uprkos očekivanju da će se Mesić pojaviti u Sarajevu u aprilu prošle godine, do toga nije došlo. On se zahvalio, poručio da će uvijek biti prijatelj glavnog grada BiH, ali da nagradu neće prihvatiti.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ipak, 14 mjeseci poslije, tačnije danas, Stjepan Mesić je u Vijećnici primio nagradu koju je prvobitno odbio jer je, kako je naveo, riješio sve nesporazume.

Priznanje su Mesiću predali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.