BiH
420

Stiže nam sunčan i topao vikend, a vrelo ljeto počinje u julu

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon osvježenja u vidu kiše i nižih temperatura, u narednim danima možemo očekivati sunčanije vrijeme, ali i veoma ugodne temperature.

Za razliku od današnjeg dana, već sutra nas očekuje sunce u izobilju, ali i više temperature zraka, kazali su za Klix.ba u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Naime, danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U južnim i jugozapadnim područjima se očekuju i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Tokom poslijepodneva na sjeveru i sjeverozapadu Bosne doći će do postepenog razvedravanja. Dnevne temperature će biti od 13 do 19, na jugu od 22 do 27 °C.

Sutra nas, pak, očekuje sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, iako do povećane oblačnosti može doći u centralnoj i istočnoj Bosni.

"U petak i subotu očekujemo pretežno sunčano vrijeme iako nas mogu iznenaditi lokalni pljuskovi uglavnom u Bosni. U subotu se ovakva osvježenja mogu očekivati u Hercegovini. U nedjelju će također biti sunčano. Tokom četvrtka i petka temperature će biti ugodne i to od 19 do 25 stepeni u Bosni, dok će u Hercegovini biti nešto više, odnosno od 26 do 29 stepeni", kazao nam je dežurni u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

U subotu i nedjelju bit će znatno toplije pa nas tako očekuju dnevne temperature od 23 do 29 stepeni u subotu, odnosno od 26 do 30 stepeni tokom nedjelje.

No, kada je u pitanju dugoročnija vremenska prognoza, kako nam je pojasnio klimatolog Nedžad Voljevica, u narednih petnaest dana očekuje nas promjenjivo vrijeme, uz smjene sunčanih i kišnih dana.

"Osjetnije promjene, uz jače padavine, moguće su 24. i 28. juna, a u ostatku ovog perioda moguće su povremene lokalne nestabilnosti u vidu pljuskova praćenih grmljavinom, pretežno u poslijepodnevnim satima", kazao je Voljevica.

Jutarnje temperature kretat će se u rasponu od 8 do 13, na jugu od 14 do 18 °C, maksimalne dnevne od 18 do 24 u unutrašnjosti, na jugu do 28 stepeni.

Od 29. juna vremenske prilike će se osjetnije popraviti. Nakon postepene stabilizacije u prvih nekoliko dana očekuje se pretežno sunčano vrijeme, uz malo ili vrlo malo padavina i porast temperatura.

Naročito visoke temperature zraka očekuju se početkom jula, u periodu od 2. do 4. jula, kada bi maksimalne dnevne temperature mogle dostići 35 stepeni na jugu i u dijelu sjeveroistočne Bosne.

Potom će, do kraja prognoznog perioda, preovladavati stabilno i sunčano vrijeme u cijeloj Bosni i Hercegovini, pri tome će temperature biti nešto niže i neće prelaziti 30 stepeni.