Kraj Miholjskog ljeta
139

Stiže nam pad temperatura, na planinama moguć snijeg

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon Miholjskog ljeta, natprosječno visokih temperatura i stabilnog vremena u BiH stiže zahlađenje. Prema najavama meteorologa očekuje se prelazak fronte preko naše zemlje koja će uvjetovati padavine, ali i pad temperatura.

Sutra će u BiH provladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Bit će hladnije u odnosu na prethodne dane, pa je prema večerina planinama moguć snijeg. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između 5 i 10 stepeni, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 22 stepena.

"Veće padavina moguće su u Hercegovini i na području Krajine. Pred kraj mjeseca u jutarnjim satima u Bosni očekuje se mraz. U ovom periodu u Bosni nije isključen i snijeg. Najniže temperature zraka imat će vrijednosti između minus 4 i 6 stepeni, a maksimalne temperature od 6 do 15 stepeni", rekao je meteorolog Dženan Zulum.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ) slično vrijeme preovladavat će i naredne sedmice. U ponedjeljak će preovladavati pretežno oblačno vrijeme, a lokalno može padati slaba kiša. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između 2 i 6 stepeni, na jugu zemlje od 7 do 11. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 7 i 12, na jugu zemlje od 14 do 18 stepeni.

U utorak će u Bosni veći dio dana preovladavati oblačno vrijeme, a u Hercegovini je moguće razvedravanje. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 5 i 9 stepeni, na jugu zemlje od 9 do 14. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 10 i 15 stepeni, jugu zemlje od 18 do 23 stepena.

Slično vrijeme najavljeno je i u srijedu. U Bosni je najavljeno novo naoblačenje koje će usloviti kišu u drugoj polovini dana, dok će u Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz umjerenu naoblaku. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se između 1 i 5 stepeni, na jugu zemlje od 6 do 10. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 12 i 18 stepeni, na jugu zemlje od 18 do 23 stepena.