BiH
207

Stipendije i topla odjeća za djecu povratnika u Rogaticu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Djeci povratnika na područje općine Rogatica, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, obezbjedio je stipendije za ovu školsku godinu i kompletnu zimsku odjeću, zahvaljujući saradnji sa nekoliko udruženja i privrednika.

Tako je u Medžlisu Islamske zajednice Rogatica organizovan susret sa učenicima a u posjetu su im stigli direktor Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Hamed Efendić, te predstavnici Udruženja "Svitanje" iz Sarajeva i Fondacije "Muharem Berbić" iz Kaknja.

Oni su zajednički realizovali projekat "Školarci Rogatice" kojim su obuhvaćena sva bošnjačka povratnička djeca koja pohađaju osnovnu i srednju školu.

Kroz projekat djeci su obezbjeđene stipendije za ovu školsku godinu, za njih jedanaestero. Pored toga obezbjeđena im je užina kroz prehrambene pakete, nova obuća i odjeća, zimske tople jakne, pantalone i drugi neophodni predmeti.

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ je pokrenuo projekat čija je vrijednost oko deset hiljada KM a realizovan je posredstvom Udruženja "Svitanje" dok su partneri u projektu Udruženje građana "Akos" i Bor Banka.

Također je planirano da djeca u toku zimskog raspusta borave nekoliko dana u Sarajevu gdje su za njih planirane radionice, odlazak na bezen, izlet na Bjelašnicu i skijanja.

"Ovim projektom želimo da olakšamo roditeljima povratnicima u školovanju njihove djece, da pokažemo našu brigu prema ovoj djeci 'malim herojima', koji svakodnevno prelaze i kilometre do svojih škola. Želimo da im kažemo da nisu sami i da ima još uvijek onih koji misle i brinu o njima. Nadamo se da će ovaj projekat potaknuti i sve druge, posebno one koji predstavljaju Bošnjake u vlasti na svim nivoima u državi da se više pažnje pokaže, posebno ovoj mladoj populaciji u svim povratničkim mjestima. Vjerujem da će sve ovakve naše projekte pomoći naši vrijedni i plemeniti privrednici i drugi dobri ljudi", poručio je Hamed Efendić, direktor Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ U BIH.