{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stipe Mesić: Pljačka i ubistvo privrede glavni razlozi pobune u BiH

A
11.2.2014. u 21:49
254
147
Stipe Mesić: Pljačka i ubistvo privrede glavni razlozi pobune u BiH
254
Stipe Mesić: Pljačka i ubistvo privrede glavni razlozi pobune u BiH
Foto: EPA
"Problemi u BiH se multipliciraju zato što stvari od početka ne valjaju", tvrdi bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić u svom govoru pred okupljenima u Kući ljudskih prava u Zagrebu, iskazujući bojazan od većih nemira. Kao krivca za nemire u BiH navodi pljačku u privatizaciji i naglašava kako je dopuna Dejtonskog sporazuma nužna za opstanak i funkcioniranje BiH.
Mesić je istaknuo kako su Hrvatska, Srbija i BiH doživjele pretvorbu javnog u privatno vlasništvo, što je nazvao istočnim grijehom i naveo niz hrvatskih kompanija koje su uništene privatizacijom kako bi do posjeda došli tajkuni, a radnike bacili na ulicu. Mesić je dodao kako se u BiH dogodilo isto.

"Bojim se da je ovo proljeće u BiH preambiciozno da bi bilo proljeće, da ne postane zima. Očito je da može dobiti neke druge dimenzije. Nije u pitanju opstanak ove ili one političke opcije ili regionalne vlade, u pitanju je opstanak BiH", podvukao je Mesić.

"Kud je Milorad Dodik otišao?! Otišao je odmah u Beograd. On ima životinjski instinkt za održanjem, on je odmah otišao u centralu. U Beogradu mu nisu rekli: vaš glavni grad je Sarajevo, natrag u Sarajevo!“, rekao je Mesić i naglasio kako je u BiH uništena privreda koju nije lako obnoviti te postavio pitanje na koji način vratiti BiH na evropski put. Zalaže se za mijenjanje strukture BiH, što se može jedino dogradnjom Dejtona, i za privredno osnaživanje države dovođenjem investicija, pritom upozorivši na spornu masivnost državne birokratije u BiH.

Međunarodna zajednica, prema Mesiću, sada je zaokupljena Sirijom i Ukrajinom i drugim svjetskim žarištima zbog kojih BiH nije u fokusu. Rekao je kako problem Kosova nije velik u odnosu na probleme u BiH u kojoj se, prema njemu, mora ići na suštinska pitanja.

Mesić je izjavio kako bi novi izbori mogli dovesti do smirivanja situacije, ali je naglasio važnost promjene modela koji je na snazi od Dejtonskog sporazuma, a u kojem samom piše da je moguća njegova nadogradnja.

Mesić je kao glavni socijalni razlog pobune spomenuo "pljačku i grabežljivo ubistvo privrede koju je omogućio zakon".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: