BiH
0

Stjepan Mesić za Klix.ba: Ponudit ću prijedlog za prekomponiranje BiH!

Razgovarao: Faruk Vele
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Govoreći za Klix.ba u povodu 1. marta, koji se u Bosni i Hercegovini obilježava kao Dan nezavisnosti, bivši predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata i bivši predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike (SFRJ) Jugoslavije Stjepan Mesić kazao je kako bi rata bilo sve i da BiH nije krenula putem nezavisnosti 1992. godine.

Prema njegovim riječima, Slobodan Milošević je planirao rat i on nije prihvatao nikakav politički dogovor.

Iako dio javnosti u BiH i danas vjeruje da se pakao, kakav je pogodio BiH, mogao izbjeći te da i tadašnje vodstvo BiH snosi dio odgovornosti Mesić smatra da je sukob već bio isplaniran.

"Jasno je bilo da Jugoslavija u modelu, kojeg je Tito ostavio, bez Tita nije mogla opstati. Jugoslavija je imala tri integrativna faktora: Tito, Partija (Savez komunista Jugoslavije, op.a.) i Armija (Jugoslovenska narodna armija). Tito je umro, Partija se raspala, a Armija je tražila sponzora. Milošević je nudio - 'svi Srbi u jednoj državi'. To je značilo da se u tu tzv. veliku Srbiju trebaju uključiti dijelovi Hrvatske, koji su većinom naseljeni Srbima i, jasno, kako je Bora Jović rekao, 63 posto Bosne i Hercegovine. Dakle, to je bilo u planu.", istakao je Mesić u razgovoru za Klix.ba.

Dodao je da su tadašnji članovi Predsjedništva Jugoslavije, među kojima je bio i on, išli po cijeloj zemlji i sastajali se tražeći novi model.

"Moj prijedlog je bio novi model, jedna oročena konfederacija za tri do pet godina te da se kaže koji će poslovi biti u konfederaciji, a koji poslovi prelaze na novostvorene države. Novostvorene države su konstitutivni elementi Federacije koji proglašavaju istim danom samostalnost i isti dan se potpisuje konfederalni sporazum. Nakon tri do pet godina vidimo: ako stvar ide - dobro, ako ne, svatko svojim putem. Bez rata, dakle. Međutim, to Milošević nije prihvatio. On je sve poduzimao da prevari svijet, da kaže da se bori za Jugoslaviju, a Srbe je varao da će svi živjeti u jednoj državi. On je u to bio uvjeren. Zato je išao u agresiju."

Istakao je da je rat bio neizbježan s obzirom na to da je Milošević insistirao na ratnom rješenju.

Nove igre u vezi sa BiH

Nakon vala februarskih protesta u Bosni i Hercegovini koji su, nažalost, kulminirali i nasiljem, još jače se u regiji i Evropskoj uniji (EU) nametnulo pitanje budućnosti BiH. Mesić smatra da se BiH, kakva je danas, ne može pridružiti Evropskoj uniji.

"Dejton je imao jedinu korist, a to je da je zaustavio rat. Međutim, arhitekti Dejtonskog sporazuma nisu stvorili funkcionalnu državu BiH, nego hibrid koji ne može funkcionirati. Ovakva BiH se ne može uključiti u evropski krug zemalja jer nije funkcionalno uređena. Da bi se to postiglo potreban je novi Dejton. Nije slučajno da su se građani digli i napali vlast i sistem koji je proizveo ne znam koliko stotina ministara, koji je proizveo tolike nivoe vlasti, a uništio proizvodnju. Treba prekomponirati Bosnu i Hercegovinu", kazao je bivši predsjednik susjedne Hrvatske.

Šta je rješenje?

Mesić vjeruje da BiH može izaći iz krize i začaranog kruga u kojem se sada nalazi ukoliko dođe do prekomponiranja, a i sam ima rješenje koje može ponuditi bh. političarima.

"Ja ću izaći s jednim prijedlogom! Privatno, kao čovjek koji se uvijek zalagao za Bosnu i Hercegovinu, pa ću vidjeti koliko će to imati odjeka. Bosna i Hercegovina se mora prekomponirati jer ne može se jedan entitet vladati kao država i još ne priznati tu državu", kazao je Mesić te dodao:

"Smatram da je moguće BiH prekomponirati tako da svaka ta jedinica, regija, kako se zvala, ne bude nacionalno obojena. Ne bih je htio samo nacionalno obojiti. Ja bih predložio da se stvore takve jedinice koje će sve biti višenacionalne. Neke s većinski jednim stanovništvom jedne nacije, druge sa većinski drugim, ali da je svaki građanin u BiH u državnom smislu bude izjednačen. Dakle, da pripadnost jednoj regiji ne znači da su drugi sa manjim pravima."

Napomenuo je da će o svom prijedlogu informisati međunarodne faktore, a prije svega da će svoj prijedlog ponuditi građanima Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba kratko se osvrnuo i na ponašanje aktuelnog vodstva Hrvatske nakon posljednjih dešavanja u BiH. Podsjetimo, lider HDZ-a BiH Dragan Čović je iskoristio posjetu premijera Zorana Milanovića za svoj politički pravac, a u Saboru Hrvatske je otvoreno spomenut treći bh. entitet kao rješenje.

"U svakom slučaju bilo je i pozitivnih poteza, a bilo je i onih koji nisu baš rezultirali nekakvim naročitim rezultatima. Ja ne bih htio komentirati aktuelnu politiku, posebno ne naše vlade. Smatram da se moglo i na drugi način reagirati. Primjerenije reagirati", konstatirao je Mesić.