Novi direktor do kraja godine
0

Stigle provjere za kandidate za direktora SIPA-e

SRNA
Nezavisnom odboru stigle su tražene provjere za kandidate za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je danas Srni predsjedavajući Odbora Žiko Krunić.

Prema njegovim riječima, radi se o sigurnosnim provjerama, te provjeri da li su kandidati eventualno osuđivani.

"Nezavisni odbor će na sjednici zakazanoj za četvrtak, 8. decembra, pregledati pristigle dokumente, mada ne očekujem da bude nekih problema, s obzirom na mjesta gdje kandidati sada rade", dodao je Krunić.

On je najavio da će Nezavisni odbor na toj sjednici dogovoriti i održavanje intervjua sa kandidatima koji budu zadovoljili sve tražene provjere. 

Na konkurs za direktora Sipe prijavila su se četiri kandidata: aktuelni načelnik CJB Trebinje Goran Zubac, šef Policije Brčko distrikta Goran Lujić, te Novo Blagojević i Rade Dostanić iz Granične policije, a sva četvorica ispunili su konkursne uslove.

Procedurom je predviđeno da nakon intervjua sa kandidatima koji zadovolje konkursne uslove i potrebne provjere, Nezavisni odbor ocijeni kandidate i listu dostavi ministru bezbjednosti, koji će je dalje proslijediti Savjetu ministara BiH na potvrđivanje.

Mandat aktuelnom direktoru Sipe Mirku Lujiću ističe 27. decembra, a Krunić vjeruje da bi do tada trebalo da bude završena procedura izbora novog direktora.