Počeli radovi
1.5k

Stigao prvi stub za Trebevićku žičaru

Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Bistrik rano jutros su dovezeni dijelovi stuba za početak gradnje Trebevićke žičare čije otvaranje se očekuje u aprilu iduće godine.

Pripremljeni su temelji za postavljanje stubova visine 22 metra, a kako saznajemo tokom dana će biti postavljen jedan od ukupno 10 stubova koliko je planirano da se postavi. Jedan stub težak je nešto više od 13 tona.

Pripremni radovi na izgradnji žičare počeli su u junu ove godine. Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka najavio je kako radnici završavaju polaznu stanicu i postavljanje stubnih mjesta, a od danas je zvanično počela i montaža stubova.

Trebevićka žičara će biti izgrađena na staroj prijeratnoj trasi, a plan je da ima 33 kabine u pet olimpijskih boja (plavoj, zelenoj, crvenoj, žutoj i crnoj). Put do Trebevića od polazne stanice bi trebalo da traje osam minuta.

Vožnja starom Trebevićkom žičarom koja je otvorena 1959. trajala je 12 minuta. Žičara je tada imala pedesetak kabina koje su mogle prevoziti najmanje 800 izletnika u sat vremena.

Podsjećamo, 2016. godine srušeni su i devastirani dolazna-gornja, polazna-donja stanica te nekadašnji restoran Vidikovac. Završen je i glavni projekt polazne i dolazne stanice koji je uradio IPSA institut prema idejnom projektu arhitekte Mufida Garibije.