"Niko ko Ćosić ne laže"
93

Stevanović iznio podatke o broju Srba u Sarajevu prije i nakon rata: Koliko se iselilo

S. Š.
Dragan Stevanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Stevanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ne stišavaju se reakcije nakon još jedne provokacije vlasti Republike Srpske koja je ovog puta stigla iz gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića (SNSD). Tim povodom, reagovao je Dragan Stevanović (SDP).

Stevanović se ovoga puta uputio oglasio putem svog Facebooka koji je započeo riječima: "Niko krupno ko 'Srbin' Ćosić ne laže".

On se zatim prisjetio određenih stavki iz, ne tako daleko prošlosti, međutim čini se da je to neke dovoljno dug period da neke činjenice izokrene.

"U prijeratnom Sarajevu koje je teritorijalno obuhvatalo i općinu Pale te dijelove današnjeg Istočnog Sarajeva, po popisu stanovništva zaista je živjelo oko 157.000 građana koji su se izjašnjavali kao Srbi", započeo je Stevanović te nastavio:

"Sve vrijeme rata dijelovi prijeratnog Sarajeva su bili pod vlašću paradržavnih organa tzv. RS gdje je nastavilo živjeti u svojim domovima oko 40.000 Srba. Po popisu stanovništva iz 2013. godine u KS živi oko 35.000 Srba.(podaci Grad Sarajevo) ( 13.500, podaci statistički zavod). Dakle od 157.000 Srba iz prijeratnog Sarajeva njih 75.000 je u ratu i nakon rata ostalo da živi u svojim domovima", piše Stevanović.

Zatim, prema podacima koje je on objavio, od preostalih 82.000 Srba, bar 30.000 je tokom rata i bježeći od rata emigriralo u Srbiju i zemlje diljem svijeta, što je - kako on kaže - proporcionalno i građanima ostalih nacionalnosti u BiH, pa i u zemljama okruženja,koji su bježeći od ratnih dešavanja,emigrirali izvan države.

"Preostaje 52.000 uplašenih jadnika, uplašenih, prije svega tadašnjom retorikom Momčila Krajišnika, Radovana Karadžića i svite oko njih koji su zaista pobjegli iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma", poručuje Stevanović i dodaje da su Krajišnik i njegovi saborci nagovarali svoje sunarodnike da se isele.

Za sve postoje dokumenti, što kaže i Stevanović.

"Nažalost koliko se god trudio da pretražim i saberem podatke te ih uporedim, ne uspijevam. Ali na osnovu onog što sam uspio, niti je 2013. godine ostalo u KS više od 13.500 Srba, niti ih je u Istočnom Sarajevu 157.000 sveukupno", zaključak je.