BiH
7

Stevandić: Sukobe unutar RS-a produkuje SDA

Piše: T. Č.
Nenad Stevandić (Foto: Klix.ba)
Nenad Stevandić (Foto: Klix.ba)
Za mnogobrojne sukobe unutar entiteta RS krivi su predstavnici opozicionih stranaka u zajedničkim organima vlasti na nivou BiH, koje produkuju i guraju predstavnici stranaka iz FBiH, prevashodno iz SDA, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića da je najvažniji mir unutar FBiH i mir unutar bošnjačkog naroda i da je on zbog toga spreman napraviti kompromis i pomiriti se sa Fahrudinom Radončićem, pozvao je i srpske predstavnike na saradnju.

''Mi pozivamo da, kao što su mogli da sarađuju Izetbegović i Radončić, bez obzira na šest vreća zlata, da i u RS-u predstavnici Vlade i Vijeća ministara BiH sarađuju jer njih su izabrali građani RS-a. Oni nemaju pravo da grade jedinstvo u FBiH, a haos i sukobe u RS'', rekao je Stevandić.

Ocijenio je i da kriminala ima i u Sarajevu u istoj mjeri kao i u RS-u, ali da je Tužilaštvo BiH u funkciji da "priču prebaci na Republiku Srpsku".

Naveo je i da je aktuelna koalicija u Vijeću ministara BiH vidljiva i u općinskom parlamentu u Kotor Varoši, gdje novu skupštinsku većinu čine SDS, PDP i SDA, te da je vjerovatno plan da takva većina u budućnosti bude i u NSRS.

Novinarima se obratio i doskorašnji član Kluba odbornika SDS u SO Kotor Varoš, Slavko Đukić koji je rekao da je danas zajedno s Draganom Mijićem i Vladanom Đekanovićem zvanično napustio taj klub i SDS, te da će ubuduće djelovati kao odbornici Samostalnog srpskog kluba u SO i članovi Izvorne SDS.