Odgovor opoziciji
130

Stevandić: Postignuta je načelna saglasnost da se ide ka zatvaranju OHR-a i reformi Ustavnog suda BiH

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjedavajući Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić je u odgovoru na pismo opozicionih zastupnika iz RS-a u Parlamentu BiH odbio sazivanje posebne sjednice NSRS-a i iznio tvrdnje kako zaključci nisu prekršeni.

Stevandić je naveo da su na 20. redovnoj sjednici Vijeća ministara BiH predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH o prestanku mandata stranih sudija i da su na taj način ispoštovani zaključici Narodne skupštine RS-a.

"Tri zakona koja su usvojena u Predstavničkom domu PSBiH (koja još uvijek nisu usvojena u Domu naroda PSBiH), na koje se pozivate u vašem pismu, ne predstavljaju kršenje zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske zato što je prije njihovog usvajanja kroz političke razgovore na nivou BiH već postignuta načelna politička saglasnost da se pristupi reformi Ustavnog suda BiH i da se ide ka zatvaranju OHR-a", tvrdi Stevandić u odgovoru.

Zanimljiv je Stevandićev odgovor i u vezi sa zaključkom NSRS-a iz 2021. godine u kojoj se navodi nepostojanje uslova za donošenja odluka predstavnika iz RS-a u institucijama BiH koji su doneseni nakon zakona o sprečavanju negiranja genocida kojeg je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko. On je rekao da ovi zaključci nisu prekršeni jer ne postoji nijedna presuda o tom pitanju do sada.

Stevandić tvrdi da koalicija koja je na vlasti poštuje sve zaključke narodne skupštine RS-a.

O zakonu o organizaciji vinskog tržišta u BiH, Stevandić je naveo da u njemu nema bilo kakvog prenosa nadležnosti na nivou Bosne i Hercegovine i da će zakon biti na snazi tek ukoliko se u narednih 12 mjeseci donesu pravilnici i da je RS tako dodatno zaštićena jer nema obavezu da da saglasnost na usvajanje pravilnika, a da će ukoliko je ne da onda zakon biti smatran neusvojenim.