BiH
0

Šteta od privrednog kriminala u RS-u lani 28,3 miliona KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj je tokom prošle godine prijavljeno 550 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, a ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem ovih krivičnih djela je 28,3 miliona KM, dok su počinioci ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 21,1 miliona KM.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a pokazuju da je lani broj prijavljenih krivičnih djela privrednog kriminala za 17,2 posto manji nego u 2013. godini, kada ih je bilo 664.

U 2014. tužilaštvima je podnesen 351 izvještaj o počinjenim ovim krivičnim djelima, a u uporednom periodu 503, što je za 30,2 posto manje.

Prijavljeno je 500 izvršilaca, što je manje u odnosu na uporedni period za 28,5 posto.

Od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminala, na zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja otpada 130, što je za 35 ili 36,8 posto više nego u uporednom periodu.

Za ovo krivično djelo podneseno je 86 izvještaja nadležnim tužilaštvima, što je za 12 ili 16,2 posto više nego u uporednom periodu, dok je broj prijavljenih osoba 143, što je za 31 ili 27,7 posto više u odnosu na 2013.

Za 15 krivičnih djela zloupotrebe ovlaštenja u privredi podneseno je 12 izvještaja protiv 13 odgovornih osoba, pretežno u preduzećima u kojima je većinski državni kapital.

U posmatranom periodu evidentno je smanjenje broja krivičnih djela skidanje ili povreda službenog pečata ili znaka sa 134 - koliko je bilo u 2013. godini, na 57 - koliko je evidentirano 2014., tako da je usljed smanjenja broja ovih krivičnih djela došlo i do smanjenja ukupnog broja krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, navodi se u izvještaju o radu entitetske policije u 2014.

Ovo smanjenje se može dovesti u korelaciju sa smanjenjem broja prijava preduzeća iz sistema “Elektroprivreda RS“, u vezi s krađom struje skidanjem ili uništavanjem službene plombe.

Nakon krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja i skidanja ili povrede službenog pečata, najbrojnija su krivična djela pronevjere, obmana pri dobijanju kredita, falsifikovanja novca i poslovne prevare.

Evidentna je i pojava falsifikovanja i stavljanja u opticaj falsifikovanih novčanica.

Otkriveno je 36 ovih krivičnih djela, što čini 6,5 posto od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta, a protiv 30 osoba podneseni su izvještaji Tužilaštvu BiH.

Broj prijavljenih krivičnih djela falsifikovanja, odnosno krivotvorenja novca je isti kao i u 2013. godini.

Po nepoznatom izvršiocu prijavljena su 24 ova krivična djela, od kojih je naknadno 12 riješeno, a riješeno je i jedno ovo krivično djelo iz prethodnih godina.

Krivotvoreni novac je stavljan u promet na benzinskim pumpama, u tržnim centrima, trgovinama i organizacijama koje posluju gotovim novcem, što se otkrilo odmah ili pri predaji pazara u banke.