BiH
0

Šteta od poplave u Bratuncu 1.100.000 KM

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Šteta od poplave u Bratuncu krajem prošle sedmice, prema grubim procjenama, iznosi oko 1.100.000 KM, saopštio je danas opštinski Štab Civilne zaštite.

On je upozorio da je ova šteta na poljoprivrednim usjevima jedna od najvećih koja je pričinjena u poslijeratnom periodu i da će za djelimično saniranje biti neophodna pomoć Vlade Republike Srpske.

" U najtežem položaju je više od stotinu uzgajivača maline, čiji su zasadi potpuno uništeni, a njima je prodaja ovog jagodičastog voća jedini izvor prihoda, koji su očekivali kraje idućeg mjeseca", naglasio je Nikolić.

Opština Bratunac danas je pozvala sve stanovnike sa poplavljenih područja da do 6. juna dođu u nadležnu službu i podnesu prijavu o pričinjenoj šteti, a stručna komisija, koja je danas Formirana, odmah će izaći na teren i procijeniti štetu.

Rijeke Križevica, Kravica, Glogova i Jadar zbog obilnih padavina izlile su se iz korita 25. maja i poplavile pet prigradskih naselja i djelimično šest mjesnih zajednica u opštini Bratunac.

Vanredno stanje odbrane od poplava, koje je tada proglašeno, ostaje na snazi jer su najavljene nove padavine, a korita rijeka koje su se izlivale još nisu potpuno pročišćena.