BiH
0

Šteta od korupcije u privatizaciji u 2007. više od pola milijarde KM

FENA
Preliminarni nalazi u okviru prve faze monitoringa upućuju na vrlo visoki stepen rizika od korupcije u okviru procesa privatizacije, prije svega zbog pomanjkanja transparentosti u svim fazama ovih postupaka, zaključak je procesa monitoringa privatizacije koju provodi Transparency International BiH (TIBiH) u saradnji s Fondom "Otvoreno društvo BiH" (FODBiH).

Zakonski okvir u BiH s 13 različitih rješenja kojim su ovi procesi definirani i 13 tijela koja se bave provođenjem procesa privatizacije otvara velike mogućnosti za korupciju i sukob interesa. Samo tokom prošle godine, prema procjenama iz analiza i istraživanja TIBiH, direktne štete izazvane netransparentnim procesima privatizacije, izdavanja koncesija i sličnog javnog ugovaranja, prelaze pola milijarde KM.

Ignoriranje nezakonitosti u procesu privatizacije od tužilaštava i agencija za provođenje zakona čak i u medijski eksponiranim slučajevima, otvara sumnju da se radi o organizovanom kriminalu s političkim pokroviteljstvom, smatra TIBiH.

TIBiH je na osnovu nalaza pokrenuo sudske postupke protiv Vlade Republike Srpske u slučaju neobjavljivanja samoinicijativne ponude preduzeća STRABAG AG u skladu sa zakonom, kao i protiv Centralne izborne komisije zbog neprovođenja Zakona o sukobu interesa u slučaju premijera FBiH, što je posebno opasno u situaciji predstojeće privatizacije strateških preduzeća.

TIBiH posebno zabrinjavaju najave izmjene Zakona o privatizaciji u RS-u na način da se omogućava privatizacija strateških kompanija metodom direktnog odabira kupca, što rizik od korupcije u takvom procesu čini izuzetno visokim.

Ova organizacija podsjeća na dosadašnje tragične rezultate privatizacija strateških kompanija u RS-u, a provedene metodom direktnog odabira kupca i koje su bile praćene drastičnim kršenjem zakona i velikim štetama za budžet i državnu imovinu.

Stanje u FBiH također je obilježeno vrlo ozbiljnim kršenjima zakona, pokazuju preliminarni rezultati. Posljednji potezi rukovodstva Telekoma BiH pred najavljeni proces privatizacije, ukazuju na činjenicu da se nastoje provesti dodatne nezakonite operacije.

Pri izradi dokumenta "Politika privatizacije državnog kapitala u Federaciji BiH s programom prioritetnih ulaganja" čiji je prijedlog utvrdila Vlada FBiH, nije bila konsultovana stručna javnost, niti otvorena javna rasprava, stoga ni sam dokument ne pruža kvalitetnu osnovu za provođenje ovog procesa, objašnjava TIBiH.

TIBiH traži da se dokument vrati Vladi na doradu prije nego se o njemu izjasni Parlament. Radi jačanja integriteta TIBiH će u upoznati sve nadležne institucije koje su uključene u proces privatizacije o "Minimalnim standardima za javno ugovaranje Transparency Internationala" te zatražiti od svih institucija da se pridržavaju ovih standarda, saopćeno je iz TIBiH.