Obnova dionice
295

Šteta: Nova tramvajska pruga će garantovati veću sigurnost korisnika javnog prijevoza

I. S.
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavnik kineske firme s ministrom Štetom (Foto: I. Š./Klix.ba)
Obnova tramvajske pruge na dionici Ilidža - Nedžarići u Sarajevu počela je jutros. Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta i izvođači radova posjetili su ovu lokaciju i, između ostalog, naveli kako će radovi biti izvedeni u okviru zadatog roka.
Šteta je naveo kako se radi o najvećem infrastrukturnom projektu javnog prijevoza u Kantonu Sarajevo u posljednjih 60 godina. Tramvajska pruga obnavlja se u dužini od 21,4 kilometra. Plan je da kompletna rekonstrukcija pruge traje 730 dana, odnosno dvije godine. Projekat obnove pruge od Ilidže do Marijin-Dvora će koštati 20,4 miliona eura.

"Prva faza je Ilidža - Nedžarići, a nakon 90 dana produžujemo od Nedžarića do Remize. Rok za završetak radova od Ilidže do Remize je do 1. maja naredne godine. Nakon toga idemo dalje prema Čengić Vili. Projekat finansira EBRD preko kreditnih sredstava. Izvođači radova su dvije kineske kompanije. Podizvođači su respektabilne domaće kompanije", kazao je.

Ubijeđen je da će svi rokovi biti ispoštovani. Jutros u 5:30 sati je uveden novi način javnog prevoza. Svake tri minute autobus sa Ilidže ide prema Nedžarićima i obrnuto.

"Nije jednostavno zamijeniti tramvajski prijevoz, ali vidim da su jutros građani zadovoljni i da nema kašnjenja. Nova pruga će garantovati veću sigurnost korisnika javnog prijevoza, a nakon pruge idu i drugi projekti: širenje pruge za Hrasnicu, širenje trolejbuske mreže za Vogošću. Početkom nove godine nam dolaze novi trolejbusi i tramvaju", rekao je.

Prugu, trolejbuse i tramvaje nabavlja Ministarstvo saobraćaja, tj. Vlada KS i bit će u vlasništvu Vlade. Ona će dati vozila na korištenje onome ko bude operativno spreman da odgovori izazovima, spomenuo je ministar.

Šteta je govorio kako trenutno razmatraju mogućnost izgradnje raskrsnice kod naselja Bulevar. Imaju određenih nedoumica s aspekta projektovanja, visine pruge i saobraćajnice. Iskoristit će period dok traje rekonstrukcija pruge da pokušaju prevazići izazove. Osvrnuo se na probleme s kojima se suočava GRAS.

"GRAS ima velike probleme i to svi znamo. On je veliki teret svim građanima. Nije riječ o današnjem GRAS-u nego o GRAS-u kojim se upravljalo proteklih 20 godina. Tražimo način kako da izađemo iz tog problema. Stečaj jeste jedna od opcija, ali nije jedina. Moramo voditi računa o tome da 400.000 građana ima javni prijevoz i da u sklopu toga GRAS ima određenu ulogu kojoj će moći odgovoriti", rekao je.

Kineski izvođač radova naveo je kako imaju mnogo iskustva u ovoj vrsti radova te da su u Kini radili na dva projekta koja su identična ovom koji se trenutno provodi u Sarajevu.

Osman Jahić, zamjenik direktora firme "Bosman", koja je također izvođač radova, naveo je da su dvije kineske firme dobar dio posla povjerile njima.

"Veći dio radova ćemo izvoditi mi kao podizvođač, a imamo i dvije domaće firme koje će nas pratiti. Rok koji je dat u tenderskoj dokumentaciji je realan ukoliko ne dođe do iznenađenja. Za očekivati je da ćemo naići na problem, ali ćemo ih riješiti", zaključio je.