Projekt od 40 miliona KM
25

Šteta i Memić: Za 10 dana potpisivanje sporazuma o izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice

D. B.
Ministar saobraćaja Adnan Šteta i načelnik Općine Ilidža Senaid Memić danas su razgovarali o izgradnji tramvajske pruge do Hrasnice.
Šteta i Memić su na sastanku razgovarali o nastavku aktivnosti na projektu izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice, a dogovoreno je i da se za desetak dana potpiše Sporazum o finansiranju.

Kako je potvrđeno iz Vlade Kantona Sarajevo, vrijednost projekta iznosi oko 40 miliona konvertibilnih maraka.

"Obostrana želja Vlade Kantona Sarajevo, odnosno resornog ministarstva i Općine Ilidža jeste da radovi što prije počnu. Općina Ilidža je završila gotovo sve obaveze vezane za realizaciju ovog kapitalnog projekta te osigurala budžetska sredstva u iznosu od 7 miliona KM. Sporazum o početku izgradnje tramvajske pruge trebalo bi da bude potpisan za 10 dana. Počeci planiranja realizacije projekta datiraju iz vremena kada je u Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986.-2015. predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa Famos u Hrasnici", saopćeno je iz Općine Ilidža.

Šteta i Memić su također razgovarali i o drugim bitnim infrastrukturnim cestovnim projektima koje će Ministarsvo saobraćaja i Općina Ilidža raditi 2020. godine.