Saznaje Klix.ba
158

Projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice koštat će 46 miliona KM

Piše: A. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice sa svim pratećim sadržajem, stajalištima, semaforizacijom, električnom mrežom, prema glavnom projektu Instituta IPSA, koji je dostavljen Ministarstvu saobraćaja KS, trebala bi koštati 46 miliona KM, saznaje Klix.ba.

Naime, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo i Općine Ilidža u oktobru prošle godine potpisali su sporazum o realizaciji projekta izgradnje tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica, nakon čega je angažiran projektant IPSA Instituta Sarajevo. Navedeni projekt je završen, prošao je internu reviziju, a sada ide i na eksternu reviziju.

Kako se navodi u projektu, ova tramvajska pruga imat će 11 moderno uređenih i opremljenih stanica. Tramvaj će saobraćati od kružnog toka na Ilidži do administrativne granice s RS-om kod Hrasnice.

Inače, ideja o pravljenju ove pruge javila se još 1986. godine, no do danas nije mogla biti realizovana.

Ministarstvo saobraćaja je 2015. ponovo pokrenulo razgovore o pruzi, no za takvo nešto je trebalo uraditi glavni projekt.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potvrdio nam je informaciju o tome da je glavni projekt za gradnju pruge završen, kazavši da će, po okončanju eksterne revizije, organizirati sastanak s predstavnicima Općine Ilidža kako bi zajednički pogledati ovaj projekt i dogovorili naredne korake.