{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stepenište u ulici Borak će rekonstrukcijom biti podsjetnik na opsadu Sarajeva

5.3.2018. u 15:31
246
139
Stepenište u ulici Borak će rekonstrukcijom biti podsjetnik na opsadu Sarajeva
246
Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar tokom ove godine, putem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizatora i nadzora projekta, želi provesti proceduru realizacije projekata sanacije klizišta i rekonstrukcije stepeništa u ulici Borak.
Posao izrade idejnog projekata za sanaciju ovog stepeništa je povjeren arhitekticama Nermini Zagora i Dini Šamić iz Arhitektonskog studija ''Firma'', koje su i prethodnih godina sarađivale sa Općinom Centar prilikom rekonstrukcije stepeništa u Kaptolu, Pruščakovoj i Velikom parku, što su građani i struka ocijenili kao veoma uspješno realizovane projekte.

U ovom slučaju su dvije mlade arhitektice imale pred sobom dosta zahtjevnu lokaciju za projektovanje, jer je ulica Borak dosta uvučena u odnosu na glavnu ulicu Terezija gdje počinje ovo stepenište. Samu lokaciju karakteriše heterogena struktura objekata individualnog stanovanja do dvije etaže. Na ovoj lokaciji se izvode radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, nakon čega je planirana sanacija klizišta i rekonstrukcija stepeništa.

"Prilikom projektovanja naš osnovni cilj je bio da buduće stepenište ispuni uslov funkcionalnosti, odnosno sa njega smo morali ostaviti nesmetan pristup okolnim parcelama gdje se nalaze objekti individualnog stanovanja. Također smo kroz ovaj projekt, u nastavku našeg angažmana na aktiviranju javnih prostora u našem gradu, morale napraviti koncept stepeništa koje će oživjeti ovaj prostor. S obzirom na činjenicu da se stepenište i ulica Borak nalaze u neposrednoj blizini mosta Vrbanja odnosno današnjeg mosta Suade i Olge, gdje se nalazila prva linija razgraničenja tokom proteklog rata, željele smo na stepeništu prikazati kalendar opsade Sarajeva, odnosno da u prostornom oblikovanju simuliramo vremenski protok 44 mjeseca opsade ovog grada. Nije nam cilj da ulazimo u historijski i društveno-politički narativ, već samo želimo označiti ovo mjesto kao neku vrstu memorijala tom teškom periodu koje je obilježilo historiju našeg grada", objasnila je Zagora.

Novo stepenište će biti dugo 73 metra, sa 22 metra visine između početne i završne tačke stepeništa. Sa bočnih strana će biti uski trotoar širine od 40 do 60 cm koji će služiti kao prilaz te će ovdje sa dvije strane biti rukohvatne ograde, kao i rasvjetni stubovi posebno oblikovani na način da podsjećaju na klasične lučne rasvjetne stubove. Gledano iz daljine odnosno sa druge strane obale rijeke Miljacke ovi stubovi evocirati će ideju tunela, što također predstavlja omaž teškoj opsadi grada.

Završna obrada novog stepeništa će biti od betona, fine strukture, koja će u kombinaciji sa tamnijim metalnim pločicama na kojima će biti inskripcija važnih ratnih datuma i metalnih elementa kao što su ograde i stubovi javne rasvjete davati poseban ugođaj. Ova vrsta materijala se u zemljama regiona i Evrope dosta često koristi prilikom gradnje na otvorenim javnim prostorima posebno zbog troškova gradnje i zbog trajnosti materijala.

Nakon izrade idejnog projekta mladi tim iz Arhitektonskog studija ''Firma'' počeo je sa izradom glavnog izvedbenog projekta što je preduslov za izdavanje potrebnih odobrenja i izbor najpovoljnijeg izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: