{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stećci na korak do upisa na listu Svjetske baštine UNESCO-a

S
7.4.2014. u 18:04
259
33
Stećci na korak do upisa na listu Svjetske baštine UNESCO-a
259
Stećci na korak do upisa na listu Svjetske baštine UNESCO-a
U Sarajevu će sutra biti održan sastanak radne grupe predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije na kojem će biti raspravljano o detaljima i procesu finalizacije dokumentacije povodom završetka nominacije stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za listu Svjetske baštine UNESCO-a.
Iz Kancelarije UNESCO u BiH saopćeno je da će nakon toga biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti predstavnici UNESCO-a i zemalja učesnica u zajedničkoj nominaciji.

Proces nominacije stećaka započeo je u Sarajevu u novembru 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Ovom nominacijom predviđen je upis 30 nekropola sa stećcima, reprezentativnih primjera iz četiri zemlje na listu Svjetske baštine UNESCO-a.

Iz BiH su to Radimlja - Stolac, Biskup - Konjic, Kalufi - Nevesinje, Borak, Burati-Rogatica, Maculj - Novi Travnik, Dugo Polje - Jablanica, Gvozno -Kalinovik, Grebnice - Bunčići, Radmilovića Dubrava - Bileća, Bijača - LJubuški, Olovci - Kladanj, Mramor, Musići - Olovo, Stare kuće, Donje Breške - Tuzla, Kučarin - Donje Polje, Žilići - Goražde i Boljuni - Stolac.

To su i Umoljani - Trnovo u Federaciji BiH, Luburića polje - Sokolac, Potkuk, Bitunja - Berkovići i Mramorje, Buđ - Pale, Bečani - Šekovići, Mramor (Crkvina), Vrbica - Foča, Čengića bara - Kalinovik i Ravanjska Vrata - Kupres.

Iz Crne Gore su to Grčko groblje - Novakovići, Žugića bara - Novakovići i Grčko groblje - Šćepan Polje.

Iz Hrvatske: Velika i Mala Crljivica - Čista Velika i Dubravka - Sveta Barbara - Konavle.

Iz Srbije su to Mramorje - Perućac, Mramorje - Rastište i Grčko groblje - Hrta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: