Nakon 20 godina
0

Statut Grada Mostara je još "tempirana bomba": Čeka usvajanje i izmjene dok svjedoči podjelama

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Prije 20 godina 15. marta počela je primjena Statuta Grada Mostara, kojeg je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown, čime je ukinuto šest etničkih općina i uvedena jedinstvena Gradska uprava uz obrazloženje da je pitanje Grada Mostara od ključnog značaja za održiv i miran razvoj BiH.
Nametnutim Statutom su bivše općine postale izborne jedinice, a uvedene su i nacionalne kvote u Gradskom vijeću, prema kojima nijedan narod ne može imati većinu.

U obrazloženju stoji da je Statut na snazi na privremenoj osnovi sve dok ga ne usvoji Gradsko vijeće Grada Mostara u odgovarajućoj formi, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova.

Međutim, i nakon 20 godina Gradsko vijeće Mostara još uvijek nije usvojilo nametnuti Statut niti njegove izmjene, jer još uvijek vodeće političke partije SDA i HDZ ne mogu pronaći zajednički jezik oko najvažnijeg dokumenta grada, tako da u Mostaru i danas vlada svojevrsna politička kriza.

Iako je donoseći odluku o nametanju Statuta Mostara, tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown saopćio kako se želi spriječiti ratne podjele i paralelizme, ali i moguću dominaciju i majorizaciju bilo kojeg od naroda u Mostaru.

Međutim, kako ni tada vodeće političke partije SDA i HDZ nisu nalazile zajednički jezik, nakon isteka mandata tadašnjoj vlasti, Mostar je jedini grad koji je bio 12 godina bez održavanja izbora.

Kako bi se riješila najveća kriza toga grada i vratilo građanima demokratsko pravo izbora vlasti, SDA i HDZ su pod pritiskom međunarodne zajednice potpisali Mostarski sporazum, uz nova pravila za održavanje izbora, nakon kojih je nova vlast trebala usvojiti nametnuti Statut i njegove izmjene na prvoj sjednici Gradskog vijeća, koje je formirano 5. februara 2021. godine.

Tako da i nakon dvije decenije Statut Mostar je još kao "tempirana bomba", čeka usvajanje i izmjene te svjedoči podjelama koje je upravom trebao da eliminišete i stvori ambijent za primjer održivog i mirnog razvoja Bosne i Hercegovine.

Nekoliko pokušaja usvajanja i izmjena najvažnijeg dokumenta toga grada među mostarskim vijećnicima je prošlo bezuspješno, te izazvalo nove nacionalne tenzije, zbog čega je ponovno pozvana međunarodna zajednica da reaguje i ostane uz Mostar.