Komentari (64)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
"Tuzla je davno bila spremna, još koncem 19. stoljeća do 1945. godine, onda je ustav odredio da to više nisu gradovi, nego općine. --------------------------------------------- Eh, u SFRJ su to stimali prema broju Srba, jer da su u SFRJ razdijelili recimo Bluku na opcine i dali joj gradski status, onda bi na popisu dosta opcina u Bluci imalo bosnjacku vecinu. A to su cetnici zeljeli sprijeciti. Zato je Bluka docekala rat kao najmnogoljudnija opcina u bivsoj SFRJ, sa 192 000 stanovnika.
Sto znaci iza toga je stojao velikosrpski fasizam unutar SFRJ. Zato su mnogi gradovi koji su to fakticki bili, docekali rat kao opcine. Sve se stimalo da Srbi budu na sto vise teritorija vecina. I opcine su se na taj nacin formirale i zaokruzivale, da Srbi budu vecina u sto vise gradova i na sto vise teritorija. Tako da recimo neke opcine koje su teritorijalno bile vece od Sarajeva i duplo, su imali po 3000 stanovnika.
Neko je danas u federaciji BiH prepisao od Srba ;)
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Za mene su Tuzla, Zenica i Bihać oduvijek bili gradovi. Za Široki brijeg nisam ni čula do rata.. dok za Lišticu jesam, ali ne po dobrom..
:)))) N... :-*
Vinja, znam da je iskrenost mana, ali šta mogu, kad ne znam drugačije.. Kiss i tebi draga :)))
PRIKAŽI ODGOVORE (11)
AKO IZUZMEMO OVE "BUDUĆE GRADOVE" , PITAM SE KOLIKO UOPSTE "GRADOVA" IMA U BIH? CUJ TUZLA NIJE GRAD, A NI ZENICA, PA NI BIHAĆ ?????????????????? E DA MI JE ZNATI IZ KOJIH "GRADOVA" SU DOSLI OVI KOJI TUZLU,ZENICU I BIHAC POGLASAVAJU GRADOVIMA?
Kad vidi čovjek koliki vam je Široki trn u oku, da ga nema, trebalo bi ga izmislit...
i sta kao to ce sada odjednom ekonomija procvjetati? zato sto su kao grad. pametni politicari sada ce jos uhljebiti svoje u jos gradsku vlast i imat cemo jos dvije hiljade politicara
Zenica i Bihac to zasluzuju, a o Tuzli da ne pricam, Tuzla je odavno grad za mene, i to prekrasan :) ali Listica xD ma, dajte, zbog Listice pomislih da je cijeli text vic... cuj Listica grad aaahahahahahaaaaa i to zaozbilje?! ahahahahahaha oplakacu majke mi, cuj Listica grad hahahahahahaha jao odavno nista smjesnije nisam cula... evo raja s posla popadase od smijeha, a ima ih odozgo :D Listica grad xD ma da se upisas od smijeha :D
posao mi je predobar :))) nikada nisam ni tvrdila suprotno ;)
zenica i tuzla nisu gradovi to su smrdljive rupetine
PUTIN UZIVO http://www.youtube.com/watch?v=3PyEspLz8UQ#t=8422
Konacno je doslo i to vrijeme, ovi gradovi ce napokon i zvanicno dobiti titulu grada sto ce otvoriti mnoge pozitivne mogucnosti za ove gradove i njihov razvoj...
Mislim da ce ovo otvoriti mnoga vrata ovim gradovima, i naravno da su ovi gradovi zasluzili da budu gradovi a ne nesto drugo, pa cak i Siroki koji je nekada bio selendra je zasluzilo da dobije Statu grada jer se od rata do danas najvise i razvio kao mjesto!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa pa zar nisu gradovi??? Svasta. Cuj opstine!! E majko mila sta su sve radili.....
Drago mi je jer ce ovo ipak utjecati na ugled navedenih gradova i stvoriti im odredjene prilike
Znači na redu je dijeljenje Tuzle na više općina, kao što je uređeno Sarajevo i ostali europski gradovi?
Sarajevo je do 1991. godine cinilo 9 opcina. Sadasnja opcina Tuzla ce postati Grad Tuzla. Nece biti nikakvog dijeljenja. Jesi procitao tekst kako treba ?
Ma čitao sam ja tekst, u njemu se poziva na eu vrijednosti, u isto vrijeme kršeći iste. EU povelja i zakoni su jasni po pitanju lokalne samouprave (općina), a ovo što se zagovara u Tuzli nije u skladu sa istim.
Jos kad bi sarajevo stavili pod grad, a ne pod milion opstina, nebi nam bilo kraja napretka
Sarajevo je grad a cine ga za sad 4 gradake opcine plus 2 prigradske. O cemu ti pricas? Vecina europskih gradova se sastoji od vise opcina. Gdje je tu problem?
Problem je sto gradonacelnik skoro pa nikakve ovlasti nad gradom nema.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)