Nakon izjave o raspadu BiH
0

State Department ne želi komentirati Montgomeryja

FENA
William Montgomery
William Montgomery
Američki State Department u ponedjeljak nije htio komentirati spornu izjavu bivšeg ambasadora SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji Williama Montgomerya o neizbježnom raspadu Bosne i Hercegovine, ističući da je o riječ stajalištu privatnog građanina, a ne američkog dužnosnika.

"Montgomery je privatni građanin koji ima pravo na svoje mišljenje", izjavio je dužnosnik State Departmenta na traženje da komentira izjavu bivšeg ambasadora.

Gostujući u programu sarajevske TV1, Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli, a "jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje".

Rekavši da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i ne žele u njoj živjeti, pozvao je Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi".

Na Montgomeryjeve izjave reagirala je američka ambasada u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori uime vlade SAD-a.

"Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cjelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", saopćila je američka ambasada.