Novi izvještaj
3

State Department: BiH ne ispunjava ni minimalne standarde za borbu protiv trgovine ljudima

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vlasti BiH ne ispunjavaju ni minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima, glavni je nalaz godišnjeg izvještaja State Departmenta, koji je u Washingtonu predstavio američki državni sekretar Mike Pompeo.

U izvještaju o trgovini ljudima se, pak, naglašava da bh. vlasti ipak čine određene napore da se popravi stanje, ali ne u usporedbi s ranijim periodom.

Kako se navodi, bilo je rezultata kod izricanja kazni, ali su nedostaci utvrđeni kod pružanja zaštite žrtvama. U tom segmentu su, kako se ističe, neke nevladine organizacije bile prepuštene same sebi.

Ističe se da je Državno tužilaštvo u 2016. godini optužilo tri osobe, dok je državni sud u toj godini osudio četiri trgovca ljudima.

Federalni organi su, navodi se, istražili sedam osumnjičenih, a optužili jednog, dok je pred sudovima u FBiH za ova krivična djela osuđeno sedam osoba. Njihove zatvorske kazne kretale su se od osam mjeseci do 3,5 godine.

"Za razliku od prethodnih, ove godine nije registriran nijedan slučaj trgovine ljudima u koji su upleteni zvaničnici. Vlasti nisu prijavile da je neko isljeđivan, optužen ili osuđen. Međutim, korupcija i zvaničnici umiješani u trgovinu ljudima i dalje su izvor naše velike zabrinutosti", stoji u izvještaju.