BiH
1

Stanovnici Željeznog Polja dvije godine nakon poplava: Ne smijemo biti zaboravljeni

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Željezno Polje prije dvije godine u majskim poplavama pretrpjelo je najveću štetu u Zeničko-dobojskom kantonu. Mjesto je u potpunosti izbrisano sa zemlje kao posljedica bujice, a dvije godine poslije stvari se vraćaju u normalno stanje.

Mještani Željeznog Polja nedavno su dobili put koji je u bio u potpunosti uništen u poplavama, a svi koji su izgubili krov nad glavom, dobili su novi, ili je obnova njihovih objekata u toku. Putnu infrastrukturu u Željeznom Polju finansirala je Općina Žepče dok je izgradnju dva mosta fansirala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. U razgovoru za Klix.ba predsjednik Mjesne zajednice Amer Ahmić je kazao da je najbitnije da su porodice dobile novi krov nad glavom.

"Kuće koje su uništene u poplavama su iznova napravljene, obnovljene ili je njihova obnova u toku. Ono što je najbitnije je da je porodicama riješeno pitanje krova nad glavom. Iako tu ima dosta posla da se riješi, to je najbitnije", kazao je Ahmić.

U narednom periodu potrebno je obnoviti i putnu infrastrukturu od mjesta Donja Golubinja do Biljevina i Jastrepca. Ahmić ističe da je situacija na tom području kritična, te da velika opasnost prijeti od klizišta.

"Mi smo posebno osjetljivi na klizište kod škole jer ono još nije riješeno. Imamo obećanja, ali dvije godine poslije ništa nije urađeno. S obzirom da se nalazi u blizini škole, ambulante i čitave administracije Željeznog Polja, osjetljivo je na svaku kišu", dodaje Ahmić.

Poručio je da država i donatori ne smiju zaboraviti ovo mjesto.

Iako je u poplavama uništen veliki broj malinjaka, mnogo ih je i obnovljeno te porodice u Željeznom Polju i dalje sredstva za svoju životnu egzistenciju dobivaju od poljoprivrede.