Tuzlansko naselje Moluhe
0

Stanovnici u strahu, kriminalci im odvoze šumu

Piše: Nedžad Jamaković
Šumari su u četvrtak uhvatili na djelu dvojicu šumokradica koji su nelegalno sjekli stabla na području tuzlanskog naselja Moluhe i protiv njih će biti poduzete odgovarajuće mjere, potvrdio nam je pomoćnik direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli, Mersudin Čeliković.

Prema njegovim riječima, ta šuma je u vlasništvu starice Dragice Marijanović, koja ne može sama voditi računa o svom imanju, što su šumokradice obilato iskoristile. No, nakon što su uhvaćeni na djelu, oblovina koju su posjekli završit će u dvorištu vlasnice, kazao nam je Čeliković.

Ovaj slučaj je, međutim, tek dio onoga što se zapravo dešava u ovom naselju. Naime, kako su nas informisali naši čitatelji koji su svoju priču potkrijepili fotografijama, nelegalna sistematska sječa šume u tuzlanskom naselju Moluhe započela je još 1993, a nastavila se i danas sa još većom okrutnošću šumokradica.

"Sječa šuma je već postala organizovani kriminal i unosan posao. Šumokradice svakim danom sijeku zdrava i kvalitetna stabla bukve i hrasta i prevoze ih naočigled stanovnika Moluha, koji dosad nisu reagovali strahujući od dugogodišnjih kriminalaca kojima se izgleda ne može stati ukraj. Dovoljno je samo reći da policijske patrole rijetko prolaze i da dosad stanovnici nisu vidjeli da je bilo traganja za šumokradicama", pisao nam je čitatelj čiji su podaci poznati redakciji.

On tvrdi kako su šumari ostvarili saradnju sa šumokradicama, "jer se dešavalo da na ulici šumar naočigled stanovnika stavlja pečat (legalizuje) na pokradena stabla a da pritom nije ni vidio gdje je stablo posječeno niti je ulazio u šumu".

"Šumokradice kradu samo dijelove stabla uzimajući samo deblo od panja do krošnje, ostavljajući tako u šumi veliki nered. U ovom naselju već je načinjena nepopravljiva šteta uzrokovana ovom ekološkom katastrofom, a još je gore što se u naselju Moluhe nalazi i sanitarna deponija koja jednim dijelom također negativno utiče na ekosistem u ovom naselju", naveo je naš čitatelj.

Informacija koju smo mi dobili od naših čitatelja bila je novost za Čelikovića (iako je navedeno da se šuma nelegalno eksploatiše još od 1993). On je najavio da će već u petak poslati inspektore na ovo područje kako bi provjerili o čemu se radi.

U resornom kantonalnom ministarstvu nisu nam našli sagovornika o ovoj temi, te su nas uputili na inspekciju.