Količine tri puta veće od dozvoljenih
1

Stanovnici Tuzle jedu ribu kontaminiranu teškim metalima

Klix.ba
Riba iz jezera Modrac kontaminirana je teškim metalima koji su opasni po zdravlje ljudi, utvrđeno je analizama urađenim u laboratoriju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U poređenju s Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama kontaminata u hrani, objavljenom u Službenom glasniku BiH broj 39/09 i dobijenim vrijednostima, vrijednosti za olovo i kadmij su dva i po do tri puta veće od maksimalno dozvoljenih.

"Maksimalna dozvoljena vrijednost olova u mišićnom tkivu ribe je 0,30 mg/kg, dok je analizom otkrivena količina od 1,107 mg/kg. Isto tako, maksimalna dozvoljena vrijednost kadmija u mišićnom tkivu ribe je 0,05 mg/kg, dok je analizom pronađeno 0,128 mg/kg", saopćeno je iz Udruženja građana Bistro!.

Do ovih alarmantnih podataka članovi udruženja su došli nakon što su dobili indicije od građana da je riba iz jezera Modrac, koju Tuzlaci svakodnevno koriste u ishrani, kontaminirana, te su incirali akciju kontrole ispravnosti ribe.

“Nakon dopisa Agenciji za sigurnost hrane BiH, dobili smo odgovor da su vrijednosti olova i kadmija iznad maksimalno dozvoljenih i preporuku o prijavi nadležnim inspekcijama onih koji stavljaju takvu ribu u promet. Svi ribolovci u BiH znaju da je krivolov uništio jezero Modarc i da se on odvija naočigled službi nadležnih za njegovo sprečavanje i Udruženja koja gazduju tim vodnim područjem. Tako ulovljena riba najčešće završava na trpezama restorana i na pijacama, ne samo Tuzlanskog kantona, i to nije nepoznanica ni inspekcijskim organima koji ne znaju ili neće da znaju da ne postoji ribogojilište smuđa ili soma, koji je na jelovnicima svih restorana u širem rejonu oko jezera Modrac. Mi se samo pitamo jesmo li mi ti koji moramo raditi ove analize i ukazivati na sistemsko trovanje građana prešućivanjem istine. Je li bitnije dobiti pare od ribolovaca za dozvole i dozvoliti da konzumacijom ribe ugrožavaju i svoje živote i živote članova svojih porodica”, pitaju se članovi ovog Udruženja.

Također, ističu kako se ta riba prodaje u nehigijenskim uvjetima, a da sanitarne inspekcije ništa ne čine po tom pitanju.

Trovanje teškim metalima može prouzrokovati teške i trajne posljedice po zdravlje. Osim povišenog pritiska oštećuju se bubrezi i jetra, a trovanje olovom može imati opasne posljedice po nervni sistem djece do šest godina.

“Restorani iz regije, koji u svojoj ponudi imaju ribu iz jezera Modrac (koju nije moguće nabaviti iz ribogojilišta, već isključivo od krivolovaca) direktni su sudionici u zločinu trovanja ljudi. Napominjemo da je anaiza urađeno na relativno mladoj ribi, a koncentracija teških metala se sa starošću riba povećava. Poručujemo da cijene analize nisu visoke, da se za cijenu jedne dozvole koja se naplati od ribolovaca može provjeriti kontaminiranost ribe, a ne da se ljudi truju prešućivanjem istine i plasiranjem informacija o "skupim testiranjima na teške metale“", ističu iz ovog udruženja.

Članovi udruženja Bistro! apeluju na savjest nadležnih da reaguju i spase zdravlje djece i građana, koje je dovedeno u opasnost.