Isti problemi godinama
48

Stanovnici Janje ne spavaju, skela ne radi, vodostaj Drine visok

Piše: D. Brkić
(Foto: Jusuf Hamzić)
Stanovnici Janje, najvećeg povratničkog mjesta u RS, proveli su još jednu besanu noć zbog visokog vodostaja rijeke Drine. Međutim, tokom današnjeg dana mogli su odahnuti, jer je vodostaj rijeke u opadanju. Ipak, podsjetili su na probleme proteklih zima, kada se Drina izlila iz korita načinivši višemilionske štete na poljoprivrednim usjevima i stambenim objektima.

"Ništa se nakon toga nije promijenilo. Opet gledamo u nebo i nadamo se da neće biti većih padavina. Također, pratimo kakva je situacija u gornjem toku rijeke Drine, ima li snijega na planinama", kažu nam stanovnici Janje, koje smo zatekli u blizini graničnog prijelaza sa Srbijom.

Nakon što je pompezno obnovljen skelski prijevoz na granici BiH i Srbije, kojem su prisustvovali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i srbijanski premijer Ivica Dačić, šest mjeseci kasnije uklonjene su table, a skela ne saobraća.

"Ne znamo do koga je, ali skela ne radi. Sudeći prema sadašnjem stanju i odnosu možemo reći kako je ovo bivši granični prijelaz", govore stanovici Janje.

Mještani Janje godinama su se borili za obnovu skelskog prijevoza, jer na desnoj strani obale Drine imaju svoje njive i šume. U augustu 2012. godine skela je ponovo počela saobraćati, a dolaskom zime prijevoz je obustavljen i pitanje je da li će skela s dolaskom proljeća ponovo prevoziti putnike. Mještani Janje su, kao i svakog marta, zaokupljeni vodostajem Drine i prijetećim poplavama.