BiH
66

Stanovnici Čengić-Vile: Bagerima zaposjednuta posljednja zelena površina

FENA
Čengić-Vila (Foto: Arhiv)
Čengić-Vila (Foto: Arhiv)
Stanovnici sarajevskog naselja Čengić-Vila u Općini Novo Sarajevo okupili su se danas kako bi ukazali na činjenicu da je na posljednjoj zelenoj površini u ovom naselju prije dva dana postavljena zaštitna ograda s natpisom gradilište, dovedeni i postavljeni bageri.

Ogradom je zatvorena polovina parkinga te su stanovnicima stvoreni veliki problemi, a da pri tome nisu dobili nikakvu obavijest o svemu, niti prije postavljanja ograde, niti nakon toga zbog čega su danas izrazili svoje nezadovoljstvo.

Predstavnik stanara nebodera u ulici Džemala Bijedića 33 Nesib Muratović kazao je u izjavi za Agenciju FENA da se protestnom okupljanju odazvalo oko 60 stanara tog naselja.

Dodao je da je davno još pokrenuta rasprava u mjesnoj zajednici o izgradnji trgovke na tom lokalitetu koja nije trebala imati više od jednog sprata, ali Muratović tvrdi da je sada, nakon što je 2007. godine izmijenjen urbanistički plan, odobrena izgradnja centra od tri ili četiri sprata.

Građanima se danas nije niko od nadležnih obratio, a samo su šefu gradilišta objasnili da im je zatvoren prolaz za vozilo hitne pomoći ili vatrogasno vozilo, no bez rezultata.

Nakon protestnog okupljanja formiran je koordinacioni štab stanara koji će u ponedjeljak pokušati razgovarati s načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom o ovom problemu i zatražiti rješenje situacije.

Muratović kazao da ukoliko se građanima ne objasni ovakav postupak izvođača radova na zelenoj površini poduzet će radikalnije mjere najavivši da će blokirati gradilište kao što su oni njima blokirali naselje.