Prijete blokadom
61

Stanovnici Bosanskog Petrovca protiv smještaja migranata na Medenom Polju

M. N.
Vijećnici Općinskog vijeća Bosanski Petrovac donijeli su rezoluciju kojom se zahtjeva od Vlade Unsko-sanskog kantona da odustane od smještaja migranata na lokaciji Medeno Polje ističući kako se ova odluka kosi sa svim zakonskim humanim i zdravorazumnim normama.
Načelnik ove Općine Dejan Prošić kazao je kako se protivi ovoj odluci ističući da bi ovaj potez bio otežavajući za sve građane Bosanskog Petrovca.

Vijećnici su u obrazloženju rezolucije naveli kako je Bosanski Petrovac mala ruralna zajednica opterećena mnogim problemima, a da bi dodatni problem s migrantima izazvao kolaps u funkcionisanju.

"Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost građani Bosanskog Petrovca su jedinstveni u stavu da ne dozvole smještaj migranata na teritoriji naše lokalne zajednice. Zahtijevamo do Vlade USK da odustane od načina rješavanja migrantske krize koja se kosi sa svim zakonskim, humanim i zdravorazumnim normama, U protivnom, građani Bosanskog Petrovca će blokirati magistralni put, a u krajnjem slučaju napustiti svoj grad i uputiti se u pravcu Evropske unije", navodi se u Rezoluciji koju potpisuje zamjenik predsjedavajuće Općinskog vijeća Dušan Došen.

"Objekti u Medenom polju su namijenjeni za krave, ovce, koze itd, dakle to su štale. Pa zar je humano te ljude smjestiti u štale? Gospodinu Bajramoviću poručujem da ih smjesti u objekat pored svoje kuće tamo gdje je planirao Merkator. Mi nemamo ništa protiv tih ljudi, i sami smo nekad bili izbjeglice, ali neka za njih traže prihvatljiviji smještaj nego što su štale", kazao je vijećnik Midhat Hidić.

S protesta vijećnika
S protesta vijećnika

Vijećnici su u subotu na pola sata blokirali saobraćaj šetnjom na pješačkom prijelazu na magistralnom putu M-5 Bosanski Petrovac-Bihać, a svim vozačima su podijelili Rezoluciju. Naglašeno je da ovu Rezoluciju podržavaju svi građani Bosanskog Petrovca.

Podsjetimo, Operativna grupa za migracije i koordinisanje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom USK zatražila je u petak od Ministarstva sigurnosti BiH da što prije krene u realizaciju zaključaka iz Brisela i da ostaju pri stavu da se Miral i Bira trebaju zatvoriti, a migranti prebaciti na lokaciju Medeno Polje.

Ovaj lokalitet ponudio je besplatno vlasnik Halil Bajramović koji tu ima objekte farme. Lokacija je udaljena 10 kilometara od Bosanskog Petrovca, a 40 od Bihaća. Istako je kako je ograđena i uređena, a da se mogu pojačati kapaciteti struje i vode u skladu s potrebama. Premijer USK Husein Rošić dao je saglasnost na ovu lokaciju 20. jula prošle godine, ali ona nije realizovana.