Postavili ultimatum
17

Stanovnici Bihaća i Cazina traže hitno zatvaranje prihvatnih centara za migrante

M. A.
Predstavnici mjesnih zajednica u Bihaću i Cazinu danas su bili prisutni na sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnost nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu te su tokom burne rasprave iznijeli svoj zahtjev za zatvaranjem privremenih prihvatnih centara u gradskim područjima.

Na ovom sastanku bili su prisutni i premijer USK Mustafa Ružnić, ministar za pitanja boraca i RVI-ja Ermin Zulić, komesar Mujo Koričić te predstavnici radnih grupa i građani.

Tačnije, predstavnici mjesnih zajednica tražili su od Vlade FBiH da se formalno zatvore prihvatni centri za migrante te da se poveća nadzor nad talgo vozovima kojima u sve većem broju pristižu migranti na područje Bihaća i Cazina.

"Predstavnici građana žele da se ovo zaustavi, da se svi kampovi zatvore ili izmjeste van grada i urbanih zona te da se zaustavi pristizanje migranata talgo vozom. Oni su dali Vladi FBiH i ultimatum do 15. novembra, a ako se to ne desi govore kako će poduzeti represivne mjere i da će izaći narod, 30.000 ljudi na ulice. Govore kako su ovu državu i ovaj grad branili u ratu i da će to ponoviti i u miru", kazao je jedan stanovnik Bihaća koji je prisustvovao ovom sastanku.

On je dodao kako stanovnici Bihaća i Cazina i dalje pomažu migrante u onolikoj mjeri koliko su u mogućnosti, ali traže od nadležnih institucija da poduzmu sve kako bi se ovo vanredno stanje okončalo.

"Niko nema ništa protiv migranata, stanovništvo ima problem s tim kako se nadležni odnose prema Bihaću odnosno kako se ne odnose kako treba. Ovaj vapaj je primarno upućen nadležnim državnim organima i međunarodnim organizacijama koje su nadležne za rješavanje ovog problema", istakao je.