FBiH
0

Stanje sigurnosti za vrijeme glasanja zadovoljavajuće

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zajednički operativni štab akcije „Lokalni izbori 2008.“, sa sjedištem u Sarajevu, ističe da je u periodu od otvaranja biračkih mjesta na području FBiH redovno primao izvještaje od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova na osnovu kojih je konstatirano da je opća sigurnosna situacija tokom glasanja bila povoljna, odnosno da su izbori protekli u potpuno sigurnom ambijentu.
  • Dakle, sva biračka mjesta su otvorena na vrijeme, izuzev jednog malog broja gdje su bili prisutni problemi tehničke prirode. Nijedno biračko mjesto nije zatvoreno, niti je bio obustavljen rad iz sigurnosnih razloga, a sva biračka mjesta su zatvorena za glasanje do 20.00 sati - kaže se u saopćenju Štaba akcije "Lokalni izbori 2008.".

Kako se dodaje, tokom 12-to satnih aktivnosti glasanja na području Federacije BiH evidentirano je 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, ali oni nisu utjecali na odvijanje toka glasanja.

Prema navodima Štaba, u općini Visoko na biračkom mjestu Mali Trnovci evidentirano je kašnjenje prilikom otvaranja biračkog mjesta, a ono je uzrokovano saobraćajnom nezgodom koju je doživio predsjednik tog biračkog mjesta prilikom prijevoza glasačkog materijala.

Glasački materijal je, kako se dodaje, preuzet od zamjenika tog biračkog mjesta i sigurnost materijala nijednog trenutka nije dolazila u pitanje.

U saopćenju za javnost, Zajednički operativni štab akcije "Lokalni izbori 2008." ističe da će nastaviti pratiti stanje sigurnosti na području FBiH sve do prebacivanja neiskorištenih glasačkih listića na njihovo krajnje odredište.