BiH
156

Stanje se pogoršalo: BiH na 71. mjestu najmirnijih zemalja, Island prvi

Klix.ba
Prema najnovijem Svjetskom indeksu mira (GPI) Bosna i Hercegovina se nalazi na 71. mjestu, što je za šest mjesta slabije u odnosu na prošlu godinu kada smo bili na 65. mjestu.

Konflikti širom svijeta, pogotovo onaj u Siriji, razlog su pada Svjetskog indeksa mira od pet posto. U istraživanju koje već šest godina u 162 zemlje svijeta provodi Institut za ekonomiju i mir (IEP) iz Australije, mjeri se sigurnost u društvu, nivo sukoba kao i stepen vojne aktivnosti.

Prema posljednjim pokazateljima, u 110 država svijeta među kojima je i BiH, smanjena je sigurnost dok je u 48 zemalja ona poboljšana.

Najmirnije zemlje svijeta su Island, Danska, Novi Zeland, Austrija, Švicarska, Japan, Finska, Kanada, Švedska i Belgija.

Od zemalja regiona, na najmirnija je Slovenija koja je nalazi na 13. mjestu što je za pet mjesta slabije u odnosu na 2012. godinu kad su bili osmi.

Prema ovim pokazateljima, sigurnost u Srbiji se ove godine popravila te su sa 64. došli na 62. mjesto najsigurnije nacije u svijetu.

U Hrvatskoj se također situacija popravila te su sa 35. mjesta iz 2012. godine došli na 28. I Crna Gora je napredovala sa 81. na 73. mjesto.

Najnemirnije zemlje svijeta su Afganistan, Somalija, Sirija, Irak, Sudan, Pakistan, DR Kongo, Rusija, Jemen...