Pod kontrolom
22

Stanje na požarištima u Hercegovini nešto bolje, danas bez gašenja na Čvrsnici iz zraka

Piše: R. D.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Stanje na hercegovačkim požarištima moglo bi se ocijeniti kao nešto bolje nego što je bilo jučer. Požari u Ljubinju su jednim dijelom stavljeni pod kontrolu, požar na Čvrsnici je zbog povoljnijeg dijelovanja vjetra prigušen, u Mostaru gori na dvije lokacije, ali sve dalje od kuća i pod kontrolom.

Miodrag Ilić, starješina vatrogasne brigade Ljubinje kazao nam je da je stanje bolje na svim lokalitetima osim oko sela Pustipusi, gdje je i dalje napredovanje požara značajno i on prijeti izlasku na magistralnu cestu. Stanje na ostalim lokacijama je bolje, osim što se aktivirao ugašeni požar kod sela Bančići.

Stanje na Čvrsnici je bolje jer je utjecaj vjetra povoljniji, ali s obzirom da su iz Oružanih snaga BiH vatrogascima saopćili da helikopter zbog raspoloživih kapaciteta danas neće moći gasiti vatru, aktivnosti će se zasnivati na kontroli, a ne na aktivnom gašenju. Omer Nezirić iz Civilne zaštite Jablanica nam je kazao da su napori ljudstva posljednjih dana bili ogromni.

Na širem području Mostara stanje je stabilno, požar u Hodbini je ugašen, a aktivni su požari oko Pologa i iznad Fortice. Javljeno je da gori i lokalitet oko Gostinih šuma na Podveležju, ali to, kažu, u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar tek treba ispitati.