Simboli u Banjoj Luci
65

Stanivuković vraća obilježja iz Kraljevine Jugoslavije, no da li će uz dvoglavog orla biti i šahovnica?

N. V.
Gradonačelnik Banje Luke je očigledno već zagazio u kampanju s obzirom na to da je najavio "povratak Banje Luke korjenima" u vidu postavljanja dvoglavog orla i ptice soko na javne institucije.

On je kazao da će dvoglavi orao biti postavljen na Banski dvor, a skulptura orla na zgradu nekadašnjeg "Sokolskog doma", a buduće sportske gimnazije.

"Dvoglavi orao je simbol naše državnosti, koji su ustaše davne 1941. skinule... Soko u našim epskim pjesmama uvijek je bio simbol slobode, hrabrosti i spretnosti, kao i simbol naših vladarskih dinastija", kazao je Stanivuković.

U objavi je Stanivuković podijelio i fotografije ovih građevina iz prošlosti na kojima se vidi kako su skulpture nekada izgledale.

"Za nas nova Banja Luka znači ići prema naprijed, graditi i raditi, ali i vraćati se svojim korijenima i historiji, kao i vratiti Banjoj Luci stari duh i sjaj", poručio je.

Međutim, na dvoglavom orlu iz Kraljevine Jugoslavije je pored četiri S, stajao i simbol šahovnice, kao i detalj sa grba Slovenije. Stoga ćemo tek vidjeti da li će se Stanivuković zaista vratiti historiji ili samo jednom dijelu, po ličnom odabiru.