Vanredni press
96

Stanivuković: Ukoliko se ne riješi pitanje budžeta, napravit ćemo svoje barikade

I. M.
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković održao je vanrednu press konferenciju na kojoj je reagovao na raspodjelu finansija za narednu godinu.

Stanivuković je rekao da je zaprimio do sada najgori budžet, a koji je duplo veći od prethodne.

"Trebalo je dosta vremena da se analiziraju ludorije SNSD-a koji smo zaprimili. Radi se o dosta amandmana i njih mogu okaraktetrisati kao do sada najveći napad na budžet RS-a i finansija Banje Luke. Radi se o amandmanima visine 15,5 miliona KM što je duplo više od prethodne godine. Skupštinska većina predvođena SNSD-om išla je do te mjere da niti jedan jedini pojekat koji je predvidjela gradska uprava nije prošao. Sve su skinuli s budžeta kao najnebitniji na svijetu", kazao je na početku obraćanja.

Istakao je kako je posebno zaprepaščujuće ponašanje prema budžetu na taj način koji pokazuje elementarno neznanje.

"Njihovi amandmani pokazuju njihovu mržnju prema meni i Banjoj Luci i svim građanima. Sve i jednu marku predviđenu za odluke sudova prema Akvani koji su obavezujuće skinuli s budžeta. To znači da gradski olimpijski bazen i Akvana mogu da postoje do 31. decembra. 700.000 KM plus tri miliona u narednoj godini su skinuti s budžeta", naglasio je.

Mišljenja je da je neminovno da grad Banja Luka isplati na osnovu "zaduženja i kriminala" svega onoga što je bilo proteklih 20 godina u Akvani.

"Ako to ne platimo, olimpijski bazen neće postojati. Alo, skupštinska većino. Niko ne pita ni vas ni mene. To mora biti isplaćeno. Žao mi je što je tako. Kriminalni sudovi zajedno sa kriminalcima su u prethodnoj upravi u Akvani sve to legalizovali. Prethodni direktor Akvane je priznao sve i jedno dugoavnje, nije se borio na sudovima. Danas nas je zbog toga dočekalo 3,5 miliona obaveza koje ne plaćamo jer mi želimo, već moramo da radnici ne bi ostali bez posla", rekao je.

Poručio je da je budžet umanjio sredstva predviđena za gorivo vatrogascima i civilnoj zaštiti.

"Koji đavo to ljudi radite? Jeste li normalni? 125 hiljada KM za gorivo plus 10 hiljada maraka u narednoj godini! Ostavili su najmanji dio sredstava kada je gorivo duplo skuplje, kada su cijene i sami znate kakve, kada smo imali neprestane požare, kada je civilna zaštita imala najviše intervencija zbog poplava. Koje su to štetočine, politički monstrumi i idioti da do te mjere nemaju osjećaja", rekao je Stanivuković.

Rekao je da je porez na nepokretnost smanjen na minimum te da je jedini gradonačelnik koji nema realokacije što znači da nema naknade sredstava za gorivo i druge potrebe.

"Znate gdje su stavili novac? Na sva preduzeća gdje su njihovi direktori. A tamo gdje je novac potreban, skinuli su ga. Što će gradu putevi i šetališta, podzemni kontejneri, reciklažna dvorišta?Skinuli su sredstva za obilježvanje novogodišnjih praznika, Božić i 9. januar. Skinut je novac sa obilježavanja grada Banje Luke. Za doček 2019. godine Banja Luka je imala 370 hiljada KM. Sada imamo 100 hilada na sve praznike. Ovo je katastrofa. Sram da ih bude! A onda da bi bili pametni, a ispali mnogo glupi, pare prebace iz rebalasa za most u Docu. Uredu, treba taj most, ali rebalans morate potrošiti do 31. decembra. Kome ja da platim 2,3 miliona? Nisu tamo viljuškom zagrebali. Ako ne isplatite, novac propada. Ovo je montruozno", poručio je.

Mišljenja je da su ovi amandmani tri puta gori u odnosu na pretodne. Skinuta su sredstva za održavanje softvera i programa informacionog sistema Banje Luke.

"Gradili su sebi sopstvene zgrade, za novu godinu trošili blizu 400 hilada KM. Pa pitaju što će svijetliti Kastel? Zgrada stara 12 vijekova ne treba da se održava? Tjeraju nas na najozbilnije odgovore do sada. Javim se odbornicima i pitam jeste li normalni. Kažu to su budale leteći i Đajić. Pa vi ste budale što ih slušate. Želim da se svako pojedinačno pokaže ko će glasati za ovo.

Tražimo da nam ne dirate naše prihode. S takvim budžetom ne možemo da brinemo o sebi", rekao je Stanivuković.

Naredni koraci

Rekao je da će iskoristiti posljednju mogućnost koja mu preostaje do četvrtka. Pozvao je svakoga ko odlučuje o monetarnim pitanjima sutra u 9 sati na razgovor.

"Ukoliko nisu spremni da odustanu od ovog, mi ne možemo na ovo da pristanemo. Samo mogu na dan sjednice da pozovem vatrogasce, civilnu zaštitu, korisnike i uposlene Akvane i informacionog sistema Banje Luke da dođu na proteste. Možemo napraviti svoje barikade. Nama ne trebaju šiptari i Albanci kad imamo njih. Oni su nas stjerali u ćošak. Ali kada ste u ćošku možete ići samo naprijed. Tu najbolje znam igrati", upozorio je.