Korona-tenderi
115

Stanivuković optužen da je "upao" na Dodikov posjed: Samo sam došao uručiti zahvalnicu

D. Be.
Poslanik u Narodnoj skupštini RS-a i član PDP-a Draško Stanivuković danas se uputio na voćnjak firme u vlasništvu porodice Dodik, ali je tamo zaustavljen, a pojedini mediji iz RS-a su prenijeli da je "upao" na privatni posjed u Bosanskoj Gradišci.

Kako saznajemo Stanivuković se uputio prema posjedu Igora Dodika, sina lidera SNSD-a Milorada Dodika, kako bi uručio zahvalnicu za 'sve ono što su uzeli u toku pandemije koronavirusa'. Ističe da su vrata bila otvorena za sve mušterije i da nigdje nije "upao“.

"Kao narodni poslanik sprovodim akciju 'Zahvalnica svim firmama u ime građana RS-a koji su uzeli od građana milione maraka tendera, javnih nabavka i direktnih sporazuma i u doba koronavirusa'. Spisak firmi je veliki i najviše se kreću u krugu porodice Dodik, kumova, rodbine, prijatelja...“, rekao je za Klix.ba.

Stanivuković se, kako kaže, iz tog razlog danas zaputio na voćnjak Igora Dodika odnosno firme Fruit Eco.

"Prvi na listi je bio voćnjak Igora Dodika (sina Milorada Dodika) koji je sada dobio novac za traktor, protugradnu mrežu, čak i gorivo za 3-4 hiljade KM. Navikli su da nam uzimaju milione, ali sada šibicare za gorivo i traktore. A poljoprivredni proizvođači nisu dobili podsticaje za sjemenski krompir i slično“, dodao je.

No kada se nalazio na posjedu, uposlenici firme su mu kazali da ne može biti tu jer se radi o privatnom posjedu,

"Rekao sam im da je to državnim parama privatizovano ono što pripada svim građanima. Taj voćnjak je nastao na spornom kreditu preko IRB-a u iznosu od 3 miliona KM kada je Igor imao 21. godinu i onda sada dobije za traktore, gorivo i protivgradne zaštite", govori naš sagovornik.

Stanivuković je najavio da će i u narednim danima posjetiti sve firme koje su na sumnjiv način dobile novac tokom pandemije koronavirusa.

"Tokom pandemije 50 miliona KM je dato na tenderima bratsko-sestrinskim-kumovskom-rođačkim vezama. To je svaki dan 830 hiljada KM. To je toliko bezobrazno“, istakao je.

On je kazao da je došao najnormalnije da pogleda voćke i uruči zahvalnicu, ali su uposlenici reagovali iznenađujuće.

"Bili su isprepadani, ako da je ušao rotvajler ili pit bull, a ne obični čovjek. Kapije voćnjaka su bile otvorene jer normalno dolaze mušterije, roba i traktori. Pa zašto ja ne bih mogao ući? Hodao sam pješke do upravne zgrade, ali nisam išao po voćnjaku“, rekao je Stanivuković te dodao da je veliki posjed snimljen i dronom.

Televizija ATV javlja da će pravni zastupnik preduzeća Fruit Eco sutra će i krivično i parnično tužiti Stanivukovića i člana PDP-a Ivana Begića zbog ometanja privatnog posjeda, neovlašćenog snimanja, nepoštovanja epidemioloških mjera u vrijeme vanrednog stanja, kao i za neovlaštenog dizanje drona u neposrednoj blizini aerodroma.