Opozicija u akciji
90

Stanivuković i Trivić u "ulozi spikera": Ovo su vijesti koje nikada niste čuli na RTRS-u

M. N.
Opozicioni zastupnici u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković i Jelena Trivić i ove nedjelje su bili u akciji. Ovaj put su bili u ulozi spikera RTRS-a u emisiji koja se zove "Istinite vijesti RTRS", a u kojoj su pročitali vijesti koje, kako kažu, nikada niste čuli na toj televiziji ili radiju.

Opozicija je više puta tokom proteklih mjeseci kritikovala javni RTV servis tog entiteta da izvještava neistinito ili djelimično, ali i potpuno ignoriše događaje. Stanivuković i Trivić su odlučili da čitanje istinitih i neobjavljenih vijesti na RTRS-u organizuju svake nedjelje u 16 sati u Banjoj Luci ispred sjedišta javnog RTV servisa.

U uvodnom dijelu, koji možete pogledati na ovom linku, dotakli su se nikada održane sjednice na kojoj će biti dat odgovor na deklaraciju SDA, neimenovanja Denisa Šulića na mjesto potpredsjednika NSRS, savjetnika u Kotor Varoši koji je završio srednju školu u 32. godini, ulaganje u avione i helikoptere, nesređene puteve itd.

U "vijestima" su podsjetili kako je Odbor NSRS bez validnog objašnjenja odbili prijedlog nacrta zakona o registru zaposlenih i korisnika budžetskih sredstava prema kojem bi diplome svih koji rade u javnom sektoru bile transparentne.

Naveli su i kako je loše stanje s putevima u Banjoj Luci, te da je zbog nedostatka signalizacije stradalo više ljudi. Istakli su kako Grad izdvaja svega 18.000 KM godišnje za KK Borac, da nema para ni za ostale iz svijeta kulture i umjetnosti, ali da zato imaju 50.000 KM za novi časopis.

Podsjetili su na slučajeve ubistva koji nisu rasvijetljeni, od nikole Šurovića pa nadalje, te na "višemilionske tužbe" koje je najavljivao gradonačelnik za navodni pokušaj sabotiranja koncerata za Novu godinu i pokušaj državnog udara od kojih skoro godinu nakon nije bilo ništa.

Spomenuli su i političare - preletače koji su iz opozicije prešli u vlast i zauzvrat "debelo" nagrađeni. Istakli su Nenada Stevandića, Zorana Talića, Dragana Čavića i dr.

"Putevi su nam najskuplji, voda najskuplja, gorivo skuplje, samo cijena preletača nikada manja. U našoj zemlji sve svijetli, samo su ubistva nerasvijetljena. Za invalidska kolica osobama koje ih koriste Vlada daje za pet godina 400 KM, za skupe automobile beskonačno mnogo. Boračka invalidnina iznosi svega nekoliko stotina KM, a plate ministara su nekoliko hiljada KM. Ako ste danas u kući bez plate, nemate kanalizaciju ili trotoar - ne brinite. Imate kružni tok s fontanom i pokretnim stepenicama od tri miliona KM pa se malo vozajte i u fontani operite ruke", kazao je Stanivuković, a publika zapljeskala.

Pozvao je građane da im se pridruže svake nedjelje u ovoj emisiji i iznesu svoj problem koji, kako kaže, nikada nije objavljen na RTRS-u iako svi plaćaju pretplati i za nju se izdvaja 30 miliona KM.