Pozitivni primjeri
201

Stanivuković i Kordić stigli u Sarajevo pa prošetali Baščaršijom s Baerbock i Karić

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Povodom posjete šefice njemačke diplomatije Annalene Baerbock u Sarajevo su danas stigli i gradonačelnici Banje Luke i Mostara Draško Stanivuković i Mario Kordić.
Oni su u društvu kolegice gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i njemačke ministrice prošetali starogradskim ulicama Sarajeva te posjetili vjerske objekte i zanatske radnje na Baščaršiji kao i Galeriju 11/07/95 (Muzej Srebrenice).

Baerbock je na poklon dobila fildžane i džezvu za kafu, a interesantno, nekoliko puta je zastala i porazgovarala s građanima.

Šefica njemačke diplomatije je danas u više navrata poručila da Njemačka podržava suverenu i nezavisnu BiH, u okviru njenih granica, te da će Berlin dati punu podršku na njenom evropskom putu, ali i zaštititi BiH i njene građane od onih koji podrivaju zemlju i žele je podijeliti.

Također je istakla punu podršku OHR-u i visokom predstavniku Christianu Schmidtu te poručila da izbori trebaju biti održani u oktobru ove godine.

U svojoj prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini Baerbock se danas sastala s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, članovima Predsjedništva BiH, a zatim je posjetila Parlamentarnu skupštinu BiH i OHR, gdje je razgovarala s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Nakon toga je razgovarala s gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić u Vijećnici, nakon čega su se skupa zaputile u laganu šetnju Baščaršijom. Time će biti završena cjelodnevna posjeta njemačke ministrice našoj zemlji.

U nastavku balkanske turnere Baerbock putuje u Beograd i Prištinu.